Вчора родичі загиблих Небесної сотні пікетували Офіс генпрокурора з вимогою розслідувати справи Майдану/ УНІАН

Офіс генерального прокурора скерував до суду обвинувальний акт стосовно колишнього слідчого Дніпровського райуправління ГУ МВС України в Києві через протиправне переслідування учасників Революції гідності.

Про це повідомляє прес-служба Офісу генпрокурора.

«За даними слідства, колишній правоохоронець, ймовірно, діючи за попередньою змовою з групою осіб зі своїми керівниками та прокурорами, 19 лютого 2014 року незаконно затримав та притягнув до кримінальної відповідальності завідомо невинних чотирьох осіб за начебто участь у масових заворушеннях 18 лютого 2014 року у центральній частині Києва», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожПідозрюваними у справах Майдану є 450 осіб – Рябошапка

Окрім того, на підставі клопотань вказаного слідчого, за відсутності будь-яких доказів, які б обґрунтовували повідомлену цим особам підозру, слідчі судді Дніпровського райсуду Києва двом із них обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Колишньому слідчому інкриміновано вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 364 (зловживання владою та службовим становищем), ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України (службове підроблення), ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 371 (завідомо незаконні затримання, привід, домашній арешт або тримання під вартою), ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 372 (притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності) та ч. 2 ст. 28, ст. 340 (незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій) Кримінального кодексу України.

Також в Офісі генпрокурора нагадали, що через протиправне переслідування 18 лютого 2014 року учасників Революції гідності до суду спрямовано обвинувальний акт стосовно 6 слідчих, заступника та начальника слідчого відділу Дніпровського РУ ГУ МВС України в Києві, прокурора відділу прокуратури Києва, судді та заступника голови Дніпровського районного суду Києва.

Стосовно колишнього заступника прокурора Дніпровського району Києва здійснюється досудове розслідування в іншому кримінальному провадженні і його оголошено у розшук.

Як повідомляв УНІАН, 20 лютого близько 50 осіб - родичі Героїв Небесної сотні, громадські активісти, адвокати - пікетували Офіс президента з вимогами покарати вбивць їхніх близьких.

Учасники акції оприлюднили звернення, в якому вимагали негайно звільнити Олександра Бабікова з посади першого заступника ДБР, оголосити в міжнародний розшук екс-“беркутівців”, які брали участь у розстрілах на Майдані та повтікали до Росії, й на законодавчому рівні запровадити можливість заочного судочинства над втікачами.

Після мітингу представники родичів пішли в Офіс президента, щоб зустрітися із Зеленським та передати йому звернення.