Об'єднана єврейська община України / фото з відкритих джерел

Об'єднана єврейська община України різко засуджує героїзацію та вшанування осіб, причетних до "знищення мирного населення" в Україні в роки Другої світової війни.

Про це йдеться у заяві общини, опублікованій на jewishnews.

«Останнім часом українська влада різних рівнів затверджує свята та меморіальні заходи на честь осіб, які є посібниками нацизму, співорганізаторами або учасниками знищення мирного населення на території України в роки Другої світової війни та довоєнний період», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожРівень антисемітизму в Україні знизився на 27% за 2019 рік

В Общині нагадали про прийняття постанови про пам'ятні дати (від 3 грудня 2019 року) Верховною Радою і Київміськрадою (від 27 лютого 2020 року), про урочисті похоронні церемонії останнього дивізійника військового формування "Галичина" Михайла Мулика, а також про виділення коштів Львівською міськрадою на вшанування пам'яті Андрія Мельника, Івана і Юрія Липи, яких, як стверджують в Общині, «вважають посібниками нацистів і антисемітами».

«Серед тих осіб, яких будуть вшановувати, перераховані посібники нацизму, учасники геноциду та етнічних чисток на території України, яких будуть шанувати поряд з видатними діячами культури, науки та інших сфер. Варто зазначити, що серед тих осіб, яких пропонують прославляти як героїв, є і ті, які причетні до організації найбільшої трагедії єврейського народу - Голокосту, а також ті, хто були безпосередніми учасниками розстрілів євреїв», - йдеться в заяві.

У зв'язку з цим, Об'єднана єврейська община України різко засуджує і виступає проти героїзації та вшанування на різних рівнях осіб, які нібито співпрацювали з нацистським режимом.

Крім цього, Об'єднана єврейська община України закликає українську владу до діалогу з істориками та дослідниками «заради відновлення історичної справедливості і перегляду переліку спірних осіб, яких офіційно вшановують і прославляють як героїв».