Тарасові Шевченкові - 206 років / Ілюстрація svitua.org

9 березня Тарасу Шевченку виповнилося б 206  років. Щоб згадати цікаві моменти з життя українського поета та художника, пройдіть тест, який УНІАН підготував для вас.

І кілька фактів з біографії поета. Народився Тарас 9 березня 1814 року, помер - 10 березня 1861 року. Це культова особистість української нації. Шевченко був поетом, драматургом, художником, громадським та політичним діячем.

Читайте такожІнший Шевченко: Кобзар, якого ви не знали (лонгрід)

Відео дня

А сьогодні він - ще й національний герой та символ України. Найвідомішою збіркою Шевченка є "Кобзар". Вірші поета перекладено більш як 100 мовами світу. Пам'ятники Тарасові Григоровичу встановлено у різних куточках планети. Усього їх нараховується понад 1200.

Деякий час Шевченко був вільним слухачем Академії мистецтв у Санкт-Петербурзі. Найвідоміші його картини - "Катерина" (1842), "Циганка-ворожка" (1841) та "Селянська родина" (1843). Немалу популярність мають і автопортрети генія.

Читайте такожНа «Книжковому Арсеналі» покажуть унікальний примірник «Кобзаря»

Сучасні митці намагаються інтерпретувати постать Тараса Шевченка. Так, минулого року в київському метро діяла виставка незвичайних портретів українського поета. Тараса Григоровича зобразили в образі Гаррі Поттера, Людини-Павука, пірата Джека-горобця, Статуї Свободи та в інших незвичайних іпостасях. А ще у Шевченка з'явився власний акаунт в Інстаграм.