Значна кількість населених пунктів, котрі знаходяться у чорнобильській зоні радіоактивного забруднення, стали менш небезпечними для життя.

Про це в статті тижневику «Дзеркало тижня» повідомив міністр України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Володимир ШАНДРА.

«2007 року в цих областях Міністерство з надзвичайних ситуацій здійснило дозиметричну паспортизацію 2163 населених пунктів, 332 з яких уже сьогодні можна виводити з категорії радіоактивно забруднених, а 431 - переводити в нижчу категорію», - повідомив міністр.

Відео дня

Проте, за його даними, багато населених пунктів зони відчуження все ще залишаються вкрай небезпечними для життя. «В країні залишається близько 70 критичних населених пунктів, де доза опромінення перевищує 1 мілізіверт на рік», - наголосив міністр. При такому рівні радіоактивності населені пункти підлягають гарантованому відселенню.

Крім того, зберігає актуальність проблема радіоактивного зараження продуктів харчування. За даними В.ШАНДРИ, в більш ніж 500 населених пунктах вміст радіоактивного цезію в продуктах харчування перевищує допустимі норми.