Міністр економіки України Богдан ДАНИЛИШИН заявляє, що за липень 2008 року, вперше за роки економічного зростання України, обсяги експорту товарів збільшилися до 7,7 млрд. дол. США. Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки.

“За липень, вперше за роки економічного зростання України, обсяги експорту товарів збільшилися до 7,7 млрд. дол. США, а темпи приросту до відповідного періоду 2007 року перевищили темпи приросту імпорту майже на 10,4 відсоткових пункти та досягли 80%”, - наголосив Б.ДАНИЛИШИН.

За підсумками січня-липня, зростання обсягів експорту товарів становило 46,6% (січень-червень - 40,7%). Це було забезпечено збільшенням вартісних обсягів продукції металургійної промисловості - на 53,5% у цілому за січень-липень (на 47% за січень-червень), машинобудівної промисловості - на 44,2% (на 44,1%), агропромислового комплексу - на 45,1% (на 31,1%), мінеральних продуктів - на 68,7% (на 56,8%) та хімічної промисловості - на 31,7% (на 28,7%).

Відео дня

Визначальними факторами цьогорічного економічного зростання є високий рівень внутрішнього інвестиційного та споживчого попиту. Але, свій позитивний вплив на динаміку, перш за все, експортоорієнтованих галузей економіки має і сприятлива зовнішня кон’юнктура світових ринків, зазначили в Мінекономіки.

Так, зростання світових цін на чорні метали у січні-серпні в середньому за 8 регіонами світу становить понад 69%, середні ціни на сільськогосподарську продукцію на світових ринках, за інформацією Світового банку, зросли на 40-60%.

Також, наголосив міністр економіки, у цьому році продовжується тенденція збільшення попиту на машинобудівну продукцію, продовольчі товари та сировину для їх виробництва. Як результат - вже третій місяць поспіль триває тенденція прискорення кумулятивних темпів зростання експорту товарів.

Зростання імпорту товарів за підсумками січня-липня становить 57,5% (на 55,3% у січні-червні).

Основними чинниками зростання імпорту в цьому році виступає постійно зростаючий споживчий попит населення, збільшення ціни на світових ринках енергоносіїв, продовольства та металу, а також зростання інвестицій в оновлення основних фондів та енергозберігаючі технології.

Найбільше зросли поставки імпорту продукції машинобудування – на 58,6% (на 59,4%), мінеральних продуктів – на 55,3% (на 51%) та хімічної промисловості - на 45,3% (на 44,7% відповідно).

Позитивним моментом у розвитку зовнішньої торгівлі у липні залишалося збереження незначного від’ємного сальдо торгівлі товарами (1,15 млрд. дол. США проти 1,02 млрд. дол. США у червні та 1,4 млрд. дол. США у травні). При цьому у липні зростання експорту товарів до країн Європи становило 94% (60,1% у червні), в той час, як до країн СНД - 54,8% (40,9%), що свідчить про посилення диференціації ринків збуту українських товарів.