Сучасна державна політика щодо українців, які мешкають за кордоном, недостатньо ефективна та потребує перегляду, заявив президент Європейської асоціації українців Олексій ТОЛКАЧОВ на відкритті Днів діаспори в Україні, повідомила прес-служба Європейської асоціації українців.

На думку О.ТОЛКАЧОВА, практика вказала на недосконалість Національної концепції зі зв’язків з закордонними українцями, що була затверджена Президентом України у жовтні 2006 року.

«Україна потребує прийняття нових основ державної політики щодо закордонних українців. Мільйони співвітчизників мешкають за кордоном і виступають одними з найбільших іноземних інвесторів української економіки, носіями унікального досвіду, знань та можливостей. Закордонне українство здійснює значний вплив на формування міжнародного іміджу України», - підкреслив О.ТОЛКАЧОВ.

Відео дня

На його думку, державна політика щодо закордонних українців має бути затверджена у вигляді закону, що дозволить ствердити пріоритетність державної політики серед інших напрямів діяльності.

Разом з цим, як вважає О.ТОЛКАЧОВ, вже з 2009 року, не зважаючи на кризу, необхідно збільшити бюджетне фінансування державної політики щодо закордонних українців. Він впевнений, що цей крок значно посилить вплив України в світі.

Нова державна політика, щодо закордонних українців, на думку експерта, має носити строковий характер і розроблятися на 5, 10 або 20 років.

«Державну політику необхідно ґрунтувати на цільових програмах, ініціювати які повинна Українська держава. Сьогодні назріла крайня потреба відкривати за кордоном українські інформаційно-культурні центри, школи, українські засоби масової інформації. Необхідно кардинально реформувати ДТРК «Всесвітня служба «Українське телебачення і радіомовлення», з метою підвищення привабливості українського інформаційного продукту», - вважає О.ТОЛКАЧОВ. 

В свою чергу, держава, на його думку,  має активніше залучати закордонних українців та їхні об’єднання до реалізації міжнародної політики України.

«І не лише з питань визнання голодомору іншими країнами. Закордонні українці мають унікальний потенціал для просування та відстоювання українських інтересів в світі, який, на жаль, досі лишається незадіяним. Держава має підтримувати рух закордонних українців. На жаль, поки що справами закордонних українців опікуються лише Міністерство культури і туризму України, Міністерство закордонних справ та дипломатичних місій України за кордоном», - зауважив президент Європейської асоціації українців.

Як додали у прес-службі Європейської асоціації українців, асоціація звернулася до Президента й уряду з пропозицією утворити міжвідомчу комісію для розробки нової державної політики, та залучити до роботи експертні кола, представників закордонного українства і широку громадськість.

Довідка УНІАН

Європейська Асоціація Українців – громадське об’єднання українців в Європейському Союзі з центральним офісом в Брюсселі та представництвами у Парижі, Страсбурзі, Мюнхені, Берліні та Варшаві. Асоціація виникла в Брюсселі в 2006 році в результаті тривалої роботи українських громадських діячів та представників української діаспори в Європі. Основною метою Асоціації є просування і захист інтересів України і українців в Європейському Союзі. Асоціація тісно співпрацює з Європейським Парламентом, українськими громадами в країнах ЄС, організаціями громадянського суспільства в Україні. Асоціація здійснює заходи для формування позитивного міжнародного іміджу України в ЄС та її популяризації. Силами Асоціації було започатковано традицію святкування Дня незалежності України в столиці Євросоюзу та вдягання всесвітньо відомого символу «Manneken Pis» в українське національне вбрання.

Дні діаспори в Україні проходять в Києві 20-30 листопада 2008 року. В програмі – міжнародні симпозіуми, форум молоді та численні майстер-класи. Організатори Днів діаспори в Україні - Міністерство культури і туризму України; оргкомітет Навколосвітнього Каравану ІНТЕРКУЛЬТУРА в Україні; продюсерська компанія ETNO SOUND; громадська організація Центр розвитку творчості ЛІЛЕЯ. Співорганізатори - Європейська асоціація українців; Товариство зв’язків з українцями за межами України “УКРАЇНА-СВІТ”; Світовий конґрес українців.