Ілюстрація / REUTERS

В Україні з початку року померли 144 ув’язнених та засуджених.

Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко під час наради з питань реформування діяльності медичних служб установ Державної кримінально-виконавчої служби України (ДКВС), повідомила його прес-секретар Лариса Сарган на своїй сторінці у Facebook.

"Основне питання наради - забезпечення незалежності та демілітаризації медичних служб ДКВС як важливої складової забезпечення прав ув’язнених і засуджених на охорону здоров’я", - зазначила вона.

Відео дня

Луценко, говорячи про основні системні проблеми, повідомив, зокрема, що "станом на 30 березня померло 144 ув’язнених та засуджених проти 112 за аналогічний період минулого року, і це при тому, що унаслідок гуманізації кримінального законодавства, виконання закону "Савченко" кількість в’язнів в установах постійно зменшується (за 2016 рік - з 81,4 до 60,6 тис.)".

Також, за даними Луценка, кількість інвалідів в установах становить 1200 осіб, вони потребують особливого медичного нагляду.

Читайте такожУ Мін'юсті пояснили, чому Лук’янівське СІЗО переноситимуть за межі Києва

Водночас Луценко заявив, що лише на третину укомплектовано штат відділів медичного забезпечення у 6 міжрегіональних управліннях Міністерства юстиції, які мають щоденно контролювати та своєчасно реагувати на системні порушення в медичній сфері у підпорядкованих установах.

Крім того, підкреслив генпрокурор, державне фінансування потреб медичного забезпечення поточного року, як і останні декілька років, не перевищує 22-23%.

"Катастрофічно не вистачає лікарів та середнього медичного персоналу, укомплектовування посад яких у багатьох установах не перевищує 50-60%", - наголосив Луценко.

Серед іншого Луценко зазначив, що акредитація медичних частин установ, лікарень ДКВС та атестація медичних працівників у більшості випадків не проведена, оскільки "на це не виділяються кошти", медичне обладнання взагалі не оновлюється та є щонайменше на 70% застарілим або не функціонує.

Згідно з повідомленням, Луценко наголосив, що "відділи у межрегіональних управліннях Міністерства юстиції, які опікуються медичним забезпеченням в’язнів, фактично відчувають кадровий "голод", що є свідченням їх неналежного формування за остаточним принципом без визнання пріоритету захисту прав ув’язнених на охорону здоров’я".

Читайте також"На гостей тут не чекали": Луценко без попередження нагрянув з прокурорською перевіркою в колонію на Житомирщині (фото)

"Європейськими пенітенціарними правилами передбачено, що політика охорони здоров’я в пенітенціарних установах повинна бути невід’ємною частиною національної системи охорони здоров’я; ув’язнені мають право на доступ до медичних послуг, які існують у країні, без дискримінації за ознакою їхнього правового становища", - зазначив генпрокурор.

Він також наголосив, що "передача МОЗ функції надання медичної допомоги ув’язненим повністю узгоджується з чинним законодавством України, зокрема законом "Основи законодавства України про охорону здоров’я". Ці завдання мають виконуватися лікарями незалежно від адміністрації місць позбавлення волі. Медичні працівники не повинні підпорядковуватися керівникам установ, що у повсякденній реальності, як ми знаємо, набуває вкрай негативних наслідків ненадання медичної допомоги".