Масштабна рекламна кампанія, що поширена в останні дні, обіцяє можливість безкоштовно користуватися заблокованими сайтами / Inforesist

У Мережі з'явилася реклама нового браузера «FreeU» (Free Ukraine), який можна завантажити з домену freeu.zone. Реклама таргетує на жителів України, щоб вони могли обходити блокування російських соцмереж і сайтів, пише Inforesist.

Хто стоїть за браузером - невідомо. І хоча вебсайт оформлений у патріотичних українських кольорах, користувачі досить швидко запідозрили, що це російський продукт.

Блогер Дмитро Андрєєв вирішив копнути глибше. І через whois з'ясував, що домен куплений у російського реєстратора nic.ru. IP-адреса домену 79.137.181.1. А це компанія NESSLY HOLDINGS LIMITED.

Відео дня

Читайте такожУ поліції про блокування ВКонтакте: не буде "Синього кита"

Що ж це за компанія? Зареєстрована вона на Кіпрі. У 2012 році придбала 100% в статутному капіталі ТОВ «Однокласники», а через кілька місяців перепродала цю частку іншій кіпрському офшору, ODNOKLASSNIKI HOLDINGS LIMITED. Зараз Однокласники належать російському холдингу Мейл.Ру Груп.

За даними видання Evo.Business, разом з браузером користувача на комп'ютер встановлюється маса додаткових сервісів від Mail.ru. В результаті Мейл.ру отримує доступ до звітів про всім трафіку користувача, а також змінює реєстр операційної системи, що ускладнює видалення програми з допомогою стандартного дєїнсталлятора.

Нагадаємо, раніше ЗМІ дізналися, як впала відвідуваність ВКонтакте і Однокласників після блокування в Україні.