фото ReadRate

Львівський Форум видавців через погрози представників праворадикальних організацій скасував презентацію книжки Лариси Денисенко «Майя та її мами», яка мала відбутись 15 вересня.

Про це повідомили УНІАН у прес-службі Форуму видавців.

«Деякі учасники Форуму видавців у Львові повідомляють нам про погрози на їх адресу в соцмережах, які стосуються їхньої творчості чи громадської діяльності. Ситуація погіршилася минулого тижня, коли на адресу начальника СБУ у Львівській області Олександра Ткачука, мера Львова Андрія Садового та голови Львівської ОДА Олега Синютки і з копією на ГО «Форум видавців» надійшов лист від зареєстрованих в Україні неформальних громадських організацій із погрозами, які стосуються двох подій нашої програми - презентації книжки Лариси Денисенко «Майя та її мами» та подіумної дискусії з нагоди виходу книжки «Майя та її мами». Видавець і авторка книги відмінили презентацію книжки з метою забезпечення безпеки дітей, але чи може нам хтось гарантувати, що провокації і бійки не будуть зчинені на іншій локації і при іншій нагоді», - зазначила голова правління ГО «Форум видавців» Олександра Коваль.

Відео дня

Читайте такожВ передчутті книжкового свята: у Львові готуються до 24-го Форуму видавців

Вона наголосила, що «усвідомлюючи, що Україна залишається об'єктом російської агресії та гібридної війни агентів впливу ФСБ, ми готуємося до провокацій і посилюємо охорону всього заходу, а особливо подій, пов'язаних із проблематикою війни за незалежність, європейського майбутнього України, захисту прав і свобод громадян в тому числі пропаганді людиноненависництва, ксенофобії, гомофобії».

У своєму відкритому листі Форум видавців звернувся із закликом до громадськості, ЗМІ, силових структур, органів влади всіх рівнів, Української греко-католицької церкви «забезпечити розголос потенційних загроз та надати учасникам і відвідувачам Форуму гарантії безпеки, адже представники підписаних під згаданим листом громадських організацій за допомогою шантажу та погроз намагаються тиснути на нас і запроваджувати цензуру».

У тексті згаданого листа до керівництва обласного СБУ та керівників області і міста, стоять підписи, зокрема, представників ГО «Твереза Галичина», «Легіон Свободи», «Білі берети», «Правого сектору» та ін.

Представники вказаних та інших організацій вважають, що дискусія «Чи готова школа говорити на складні теми?» з презентацією книги Денисенко «Майя та її мами», є «прямим посяганням на прищеплення школярам деструктивних принципів, що суперечать цінностям та традиціям, які споконвіку формувалися в українських родинах» і «провокує традиційне суспільство такими подіями, як відкрите пропагування нетрадиційних сімейних цінностей, особливо серед дітей».

У видавництві «Видавництво», де цьогоріч вийшла друком книжка Денисенко, зазначили, що героями книги є діти, які народилися від штучного запліднення, живуть з опікуном чи виховуються гомосексуальною парою.

«За словами експертів, це перша в Україні дитяча книга про різноманітність сімей. Бібліотеки, школи і сімейні будинки дитячого типу можуть отримати книгу безкоштовно, а видавництво, яке опублікувало її, обіцяє цілу серію книг про Майю та її друзів», - йдеться на сторінці видавництва у Facebook.