Умеров вважає, що Кремль намагається змусити замовкнути всіх нелояльних до окупаційної влади в Криму / фото УНІАН

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров вважає, що винесений йому вирок свідчить про спроби Кремля змусити замовкнути всіх нелояльних до окупаційної влади в Криму.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив під час відеовключення з окупованого Криму на прес-конференції в Києві.

"Це рішення ухвалювалося не в Сімферопольському районному суді, навіть не на рівні Сімферополя, а, швидше за все, на рівні Кремля", - сказав Умеров.

Відео дня

"Мета окупаційної влади одна - змусити нас замовкнути. Полюбити себе змусити вони вже не можуть, лояльності вони не добилися. Тепер намагатимуться, аби весь народ, або та частина, яка нелояльно ставиться, тремтіла від страху й мовчала", - сказав Умеров.

Читайте такожПорошенко відреагував на вирок Умерову: найгірші методи радянської репресивної машини

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 27 вересня, підконтрольний Росії Сімферопольський районний суд визнав Умерова винним у закликах до порушення територіальної цілісності Росії й засудив до двох років колонії-поселення. Також Умерову на два роки заборонили займатися громадською діяльністю.

*** 12 травня 2016 року так званий «прокурор» окупованого Росією Криму Наталія Поклонська повідомила, що слідчі ФСБ РФ порушили стосовно Умерова кримінальну справу за статтею про екстремізм. Затримання, обшук і порушення кримінальної справи, а також поміщення до психіатричної лікарні для проведення примусової судово-психіатричної експертизи Умерова викликали суспільний і міжнародний резонанс. Незважаючи на поганий стан здоров'я, зокрема, перенесену важку операцію на серці та цукровий діабет, Умерова примусово утримували три тижні в психіатричній лікарні. 21 березня 2017 року Умерову вручили обвинувальний висновок у його справі. 7 червня в Сімферопольському районному суді відбулося перше засідання по суті у справі Умерова.