Станішевська показала подаровані дітям речі, які опинилися у смітнику / фото facebook.com/yana.stanishevsk

Навколо Полтавської спеціалізованої школи-інтернату №2 спалахнув гучний скандал через нібито викинуті у сміттєві баки речі, які благодійники подарували дітям до Дня святого Миколая.

За словами Яни Станішевської, яка брала участь у проведенні заходу, 15 грудня команда благодійників влаштувала свято для вихованців інтернату із солодким столом, приготувала їм речі і подарунки, передає ТСН.

Вона зазначила, що керівництво навчального закладу пообіцяло, що вихователі відсортують речі й після цього передадуть дітям. М'які іграшки пообіцяли дарувати вихованцям інтернату як заохочення. Проте вночі благодійники побачили, що сміттєві баки біля інтернату були забиті подарованими речами. 

Відео дня

“Викинуті пакети з абсолютно новими шапочками, кофтами і сорочечками. Їх навіть ніхто не відкривав. Викинули як є”, - написала Станішевська. 

Журналісти зв’язалися з директором школи-інтернату Алевтиною Ключинською та з’ясували, чому насправді виник конфлікт.

"Моя позиція така, що вони (волонтери – Ред.) прийшли й зробили чудовий захід. Замість чотирьох людей прийшли двадцять. Був прекрасний захід. Всі дітки були задоволені, вихователі щасливі. У кінці вже, коли почали прибирати, сміття почали нести в іншу сторону, а речі залишили тут, в актовому залі, сміття тим часом винесли на майданчик. Діти тоді нас запевнили, що то було сміття. Спочатку, коли ці речі тільки привезли, то дітям дозволили обрати, що їм більше подобається. У дітей не було ні сніданку, ні обіду, тому ми їх повели на вечерю і домовилися, що наступного дня їм все роздамо", – розповіла Ключинська. 

Читайте такожСпроба продажу дитини у Харкові: суд заарештував вчительку інтернату

За її словами, вже пізно вночі, коли всі роз’їхалися, на території інтернату побачили молодиків, які бігали біля будівлі. Директор зазначила, що коли всі роз'їжджалися, то біля смітника нічого не було і речі ніхто з керівництва не викидав. 

"А ті хлопці, виявляється, перелізли через паркан і почали у тих смітниках ритися. Охоронець подзвонив до заступника директора, тому що ті хлопці почали все переривати та знімати. Заступник приїхала о третій годині ночі. Коли відео знімали о третій годині ночі, то цих речей вже було набагато менше. Але звідки взагалі ті речі там взялися невідомо і ми не розуміємо, тому що, коли ми збиралися додому, то там все було чисто та прибрано. Значить, у нас дві версії: перша – всі речі хтось туди виніс і подзвонив їм, оскільки треба знати їхній (волонтерів – Ред.) телефон, тому це їхня людина, а друга – вони просто привезли їх самі”, – наголосила вона.

Також Ключинська відмовилася коментувати інформацію щодо жахливого стану речей, проте погодилася, що вони були в поганому вигляді. 

Директор зазначила, що не намагалася більше зв’язатися з волонтерами, оскільки у Мережі почався шквал негативу з ненормативною лексикою у бік керівництва. Проте, вже наступного дня волонтери знову приїхали до інтернату.

"На другий день я хотіла з ними зв’язатися, вони приїхали, зайшли вісім людей і почали світити мені в очі прожектором та знімати. Ми показали їм всі речі, що вони стоять на місці і їх ніхто не викинув. А звідки ті речі взялися там на смітнику, хто і як їх побачив, то це вже питання до спеціалістів та розслідування", – розповіла Ключинська. 

Своєю чергою, волонтер Іванна Черниш, яка давно займається благодійністю, стала на захист інтернату у Полтаві та вважає, що столичні волонтери таким чином вирішили пропіаритися. А речі, привезені ними, каже вона, почилаючись нібито на слова дітей, були у жахливому стані.