США дуже сподіваються, що Європейський Союз зможе виробити план, який дозволить європейським споживачам, європейським банкам допомогти профінансувати заповнення українських ПГС. Про це в ексклюзивному інтерв`ю тижневику «Комментарии:» повідомив уповноважений представник США з питань Євразійської енергетики Річард МОРНІНГСТАР.

«Поки що такої угоди немає, але ми знаємо, що голова Єврокомісії Жозе-Мануель БАРРОЗУ і його співробітники напружено працюють над цим. Ситуація, коли подача газу з Росії припиняється, представляє дуже серйозну проблему і для Європи, і для України. Тому очевидно, що Україні треба працювати як з Європою, так і з Росією, щоб така ситуація не повторювалася», - зазначив Р.МОРНІНГСТАР.

Уповноважений представник США з питань Євразійської енергетики підкреслив, що реформи газового сектору - це суто внутрішня справа України, в яку ніхто не має ніякого права втручатися ззовні. «Але якщо Київ звернеться до нас за консультацією, ми рекомендуватимемо проведення лібералізації. Оздоровлення ринку таким шляхом допомогло б уникнути багатьох проблем, що мали місце в минулому. При цьому ми віддаємо собі звіт у складності таких кроків. Для їх здійснення потрібна потужна політична воля", - каже Р.МОРНІНГСТАР. "І в політичному, і в гуманітарному аспектах непросто, скажімо, зважитися на перехід до ринкового ціноутворення, яке може зробити тепло і енегрію просто недоступними для менш заможної частини населення. Отже, для того, щоб уникнути соціальних потрясінь, було б доцільно перейти від субсидування компаній, які реалізують газ власного видобутку на внутрішньому ринку, до системи адресної допомоги тим категоріям споживачів, які світового рівня цін однозначно не витримають", - сказав Р.МОРНІГСТАР.

Відео дня

Крім того, оцінюючи перспективи роботи американських корпорацій в Україні, він зазначив, що цьому може дуже сприяти відновлення діяльності в Україні урядової Корпорації США з гарантування приватних інвестицій за кордоном (Overseas Private Investment Corporation - OPIC). «Сподіваємося, що угода, котра дасть змогу OPIC повернутися до підтримки проектів в Україні, буде досягнута найближчим часом», - резюмував Р.МОРНІНГСТАР.

Як повідомляв УНІАН, 29 червня в Брюсселі відбулися технічні консультації Єврокомісії з представниками міжнародних фінансових організацій, європейських газових компаній, а також України і Росії щодо вирішення питань постачань газу в зимовий період. Україна для вирішення проблеми із закачуванням газу в підземні сховища газу хотіла одержати від європейських фінансових інститутів 4,2 млрд. дол. кредиту.

Джерела, близькі до переговорів, кажуть, що Україна може одержати близько 2 млн. дол. кредиту, але в обмін на здійснення структурних реформ у газовій галузі.