Тарас ЧорновілНародний депутат України від Партії регіонів Тарас ЧОРНОВІЛ заявляє, що Президент України Віктор ЮЩЕНКО має намір призначити “абсолютно неконституційний, нелегітимний, свій окремий склад ЦВК, який мав би в незаконний спосіб провести нові позачергові вибори парламенту”.

Про це йдеться в коментарі Т.ЧОРНОВОЛА, розміщеному на сайті Партії регіонів.

Зокрема, коментуючи звільнення главою держави двох суддів Конституційного Суду, депутат заявив, що це – “абсолютно неправовий акт. Зводиться це до того, щоб Президент, згідно з Конституцією - наголошую, згідно з Конституцією - не має права звільняти суддів Конституційного Суду. Стаття 149, на яку посилаються псевдо-юристи Президента, говорить про гарантії незалежності суддів, що вже не допускає одноосібного вирішення їхньої долі плюс відсилає до статті 126 щодо підстав звільнення суддів із посад. Ще раз наголошую, підстав, а не порядку звільнення”.

Відео дня

За словами Т.ЧОРНОВОЛА, “про порядок звільнення говориться в 153 статті наступними словами: що порядок і організація діяльності Конституційного Суду України здійснюється згідно з законом «Про Конституційний Суд України». Цей закон покладає дуже складну і серйозну відповідальність із юридичними висновками, із відповідними комісіями, комітетами і всіма належними правовими функціями виключно на Верховну Раду України, тому ця дія Президента неконституційна в принципі”.

При цьому Т.ЧОРНОВІЛ наголошує, що “згадав про цей правовий нігілізм”, тому що виникають два “достатньо тривожні” моменти. “Перший момент: парламентських виборів 24 червня відбутися не може. Незадовго до свого Указу другого від 26 квітня Президент говорив сам, що законодавча база, яка існує, не дає можливості законно профінансувати і законно провести позачергові вибори в скорочений термін. Після того появляється його Указ, появляються неконституційні певні дії…”.

“Ми знали про графік цих дій, ми наперед уже оголошували з парламентської трибуни про те, що будуть звільняти суддів Конституційного Суду, про інші дії, і наступним пунктом стоїть Указ Президента про призначення абсолютно неконституційного, нелегітимного, свого окремого складу ЦВК, який мав би в незаконний спосіб провести нові позачергові вибори парламенту”, - заявив депутат від Партії регіонів.

При цьому Т.ЧОРНОВІЛ заявляє, що “”цього робити ми не дамо. У нас є достатньо правових підстав не допустити проведення таких незаконних дій...”.

Водночас Т.ЧОРНОВІЛ зазначив: “Ми розуміємо, що розбурханий і розхитаний діями опозиції і неконституційними Президента, парламент навряд чи зможе нормально, спокійно працювати. Ми згодні на позачергові вибори, але виключно в законному руслі, не на основі ультиматумів і неконституційних Указів. Буде рішення (Конституційного Суду – УНІАН) на користь ЮЩЕНКА - ми його виконаємо, буде рішення Конституційного Суду на нашу користь - ми зберемося, прийдемо до консенсусу і проведемо вибори чесно, за законом”.