На вихідних у Музеї народного побуту та архітектури пройшли дні коваля. Майстри показували відвідувачам  таємниці свого ремесла: розжарювали вугілля, плавили метали, кували. А відвідувачі Пирогового могли побачити металеві скульптури та декоративні предмети побуту, які можуть стати чудовою прикрасою для будь-якого дому.

Вже з 10 ранку поле посеред музею під відкритим небом заповнюють ковалі, розставляють своє приладдя – жаровні, наковальні, а також розкладають свої творіння.

Відео дня
Дмитро Кушнірук займається художнім зварюванням титану

Такий підсвічник створить романтичну атмосферу побачення із капітаном Немо

Дмитро Кушнірук займається художньою зваркою титану з початку 90-х. Каже, що це для нього не просто робота та спосіб заробити, а перш за все улюблена справа. Свої невеликі скульптури продає за 300-400$, великі тільки показує – вони для нього, як діти, а дітей не продають.

Коштують маленькі вироби з титану 300-400$, а великі – не продаються
Міхи роздувають та розжарюють вугілля, куди кладеться метал для нагрівання. Нагрітий м’який метал добре піддається обробці. Ковалі діляться, що навіть зараз застосовують методи, які відомі ще з часів Київської Русі.

Антон Шапош займається історичною реконструкцією
Майстри говорять, що для того, щоб бути вправним ковалем треба полюбити цю справу, бо робота це дуже важка. «Хоча коли призвичаюєшся, то вже ніби й не важко», – каже коваль художнього кування Антон Шапош.

Шолом готовий, у перспективі – цілий лицар
Він працює з 2003, зазвичай з чорними металами. Як хобі займається ще історичною реконструкцією. Він вже зробив шолом лицаря, в перспективі – увесь лицар.

 

5-річна Аня допомагає ковалям
“титанічні” вироби

 

А хтось і на весіллі ковалює
попалася...
Така скрипка не грає, але виглядає не гірше справжньої

Милуйтесь, замовляйте. Ручна робота коштує дорого, але вона того варта.

Аліна Мосендз