НАЕК «Енергоатом» заявляє, що справа про розкрадання коштів при здійсненні держзакупівель для потреб АЕС була порушена Службою безпеки України за матеріалами, наданими відомству за ініціативою самої компанії.

Про це говориться в заяві прес-служби компанії, текст якої має в своєму розпорядженні УНІАН.

«Зокрема, справа порушена за результатами наданих матеріалів щодо протиправної діяльності відокремленого підрозділу «Атомкомплект» в процесі постачання і забезпечення товарно-матеріальними цінностями і комплектуючими потреб АЕС України», – говориться в заяві прес-служби.

Відео дня

При цьому «Енергоатом» зазначає, що за наданими СБУ та іншими правоохоронними органами матеріалами порушено кримінальні справи не тільки СБУ, але і слідчими підрозділами Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ і Державної податкової адміністрації України.

Формування зазначених матеріалів відбулося за результатами ревізій і перевірок фінансово-господарської діяльності компанії в період 2005-2006 рр., які проводилися за ініціативою нового керівництва «Енергоатому».

З початку цього року НАЕК «Енергоатом» передала до правоохоронних органів 28 матеріалів і документів щодо порушень чинного законодавства відповідно до статті 97 Кримінально-процесуального Кодексу України для ухвалення відповідних процесуальних рішень.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні на брифінгу виконуючий обов`язки голови СБУ Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО повідомив, що Служба безпеки України 16 серпня порушила кримінальну справу за фактом заволодіння грошовими коштами державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" на суму 3 млн. 383 тис. грн.

За його словами, встановлено, що розкрадання державних коштів посадовці “Енергоатому” здійснили в ході державних закупівель устаткування для атомних електростанцій України за цінами, які в 2-3 рази перевищували відпускні ціни офіційних ділерів російських підприємств, які є виробниками цього устаткування.

У злочинній схемі було задіяно більш як 10 фіктивних фірм, зареєстрованих у різних регіонах України.

Служба безпеки України вживає заходів щодо встановлення осіб, причетних до розкрадання і відмивання державних коштів, повідомив В.НАЛИВАЙЧЕНКО.