Голова державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Іван Бісюк назвав брехнею заяву глави Росспоживнагляду Геннадія Онищенка про зрив українською стороною іспекціі сирзаводів, яка була запланована на понеділок.

Фахівці Росспоживнагляду з 19 березня мали почати перевірки трьох з семи українських сирзаводів, чия продукція заборонена для ввезення в Росію. Україна сподівалася, що після проведення інспекції експорт сирів буде розблоковано. Проте в неділю Онищенко заявив, що Росспоживнагляд відклав перевірку підприємств, оскільки українська сторона не погодила параметри перевірки.

"Все те, що сказано сьогодні - це брехня, інакше я навіть не можу сказати. Оскільки ми ще у вівторок надали лист російській стороні, підписаний нашим міністром, про те що Мінагропрод всіляко сприятиме проведенню інспекції. З метою належної перевірки українське відомство попросило повідомити про склад і часу прибуття групи експертів ", - сказав Бісюк РІА "Новости".

За його словами, цей лист російській стороні було надіслано електронною поштою, факсом і дипломатичними каналами МЗС.

Він також наголосив, що в телефонній розмові 16 березня з представником російської санслужби Людмилою Щикиною повідомлялося, що лист отримано і відповідь на нього на підпису в одного з керівників Росспоживнагляду. Водночас, за словами глави Держветфітослужби, вона не повідомила про його зміст, і сказала, що поки не варто турбуватися про візит інспекції, бо невідомо, чи буде він взагалі.

"Наші відносини з Росспоживнаглядом сьогодні схожі на гру в наперстки: ти знаєш, що програєш, але тобі не віриться, бо ти сподіваєшся, що все вирішиться. На мою думку, даремно ми сподіваємося, що Росспоживнагляд хоче з нами попрацювати, приїхати і подивитися наші підприємства ", - зазначив Бісюк.

Він висловив думку, що нинішні дії Росспоживнагляду спрямовані на те, щоб не допустити українського виробника на територію Митного союзу.

Раніше в українському уряді неодноразово висловлювали надію на те, що "сирну" суперечку між Україною і Росією вдасться вирішити без втручання СОТ, членом якої є Україна.

Бісюк нагадав, що в результаті незалежної експертизи було доведено, що українські сири відповідають якості і вимогам законодавства Росії.

Водночас він підкреслив, що, незважаючи на суперечки, українська сторона готова в будь-який момент надати можливість російським фахівцям проінспектувати українські сирзаводи: "Навіть якщо сьогодні вони нам подзвонять о 12-й ночі і скажуть, що завтра приїдуть, то завтра ми їх зустрінемо і доставимо на заводи", - додав Бісюк.