В історичній частині Володимир-Волинського знайшли скарб срібних прикрас, фото з ​​сайту ”Волинської правди”

Як повідомили УНІАН в прес-центрі ДП "Волинські старожитності", наприкінці серпня у Володимирі-Волинському на території гімназії №4 розпочалися земляні роботи з метою прокладання нових комунікацій. Оскільки на цій території, відповідно до історичних досліджень, раніше був посад літописного Володимира в урочищі Апостольщина, то за проведенням будівельних робіт наглядали археологи. В перший же день вони спільно з управлінням культури Волинської облдержадміністрації призупинили роботи, помітивши в землі об’єкти, які могли бути цікавими для дослідження і приступили до розкопок.

Згідно повідомлення археологів, під час розкопок було виявлено скарб срібних прикрас давньоруського періоду. Скарб сильно пошкоджений і потребує негайної реставрації.

Він складається з шийної гривни, пластинчастого браслета, витого браслета, скроневих кілець (сережки "київського" типу), колтів, хрестиків та намиста. Зокрема, скроневі кільця, виготовлені зі срібла, за аналогіями датуються ХІ - першою половиною ХІІІ століть. Намисто виготовлене з пустотілих срібних пластин, які мають пласкі з одного боку і випуклі - з іншого, а по кінцях оздоблені срібними фігурками у вигляді голови змії. Аналогії такому виробу потребують додаткових пошуків. Хрест мармуровий, рівносторонній, оздоблений по раменам срібними пластинами, за аналогіями є виробом візантійського походження.

Відео дня

На цю тему: На Волині знайшли "празькі гроші"

Поруч зі скарбом виявлено фрагмент верхньої частини гончарного горщика ХІІ - першої половини ХІІІ століть, що містив сліди окислення кольорового металу.

На сьогоднішній день роботи завершено, скарб передано на реставрацію. Найближчим часом на території ділянки у центрі Володимира-Волинського буде виготовлено пам'яткоохоронну документацію, яка забезпечить охорону цієї території від будь-яких земляних робіт та будівництва.