З Івана Яцкіна знущалися в Росії, поділився адвокат / фото radiosvoboda.org

Український політв'язень Іван Яцкін, засуджений в Криму за "державну зраду у формі шпигунства на користь України", прибув за етапом в колонію у Кемеровській області РФ і зазнає там тиску.

Як повідомив у Facebook адвокат Микола Полозов, Яцкін понад два місяці перебував на етапі.

Захисник зазначив, що у Яцкіна багато проблем зі здоров'ям, у тому числі судинне захворювання нижніх кінцівок, що спричиняють трофічні виразки.

Відео дня

Він також нагадав, що на додаток до цього минулої зими Яцкін отримав обмороження ніг під час знущань з нього у СІЗО "Лефортово", коли його насильно вивели у домашньому одязі на мороз та тримали там.

"Тепер, під час етапу, у нього відібрали перев'язувальні засоби та медикаменти, а також зіпсували особисті речі. Внаслідок чого Іван Яцкін був змушений розпочати голодування на знак протесту проти порушення його прав", – заявив адвокат.

За словами Полозова, сьогодні стало відомо, що Яцкін прибув до виправної колонії №44 у м. Білове Кемеровської області РФ.

За даними захисника, там український політв'язень зазнає систематичного тиску.

Читайте такожТретій за рахунком полон, постійні тортури: активіст спробував вбити себе у "СІЗО ДНР""Його вже поставили на профоблік як "схильний до втечі" тільки через те, що він має громадянство України. Це на хворих ногах схильний до втечі... Також він наражається на приниження людської гідності, образи й погрози за приналежність до української нації та наявність громадянства України", – повідомив Полозов.

Адвокат додав, що після голодування Яцкін гостро потребує медичного обстеження та допомоги, а також забезпечення гарантій безпеки.

Нагадаємо, українця Івана Яцкіна затримали російські спецслужби в середині жовтня 2019 року в окупованому Криму, і того ж дня його вивезли до Москви, де помістили в ізолятор ФСБ "Лефортово".

Українця звинуватили у державній зраді у формі шпигунства. За версією слідчих ФСБ, Яцкін збирав у Криму і передавав владі України відомості, що становлять державну таємницю РФ.

В СБУ заперечують співпрацю із Яцкіним.

Пізніше Яцкіна етапували з московського "Лефортово" до СІЗО окупованого Сімферополя.

21 травня 2021 року підконтрольний Кремлю так званий "Верховний суд" Криму засудив Яцкіна до 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму та після закінчення терміну покарання призначив один рік обмеження волі й адміністративного нагляду.

16 вересня підконтрольний Кремлю "Верховний суд Криму" залишив вирок у силі. 20 жовтня Яцкіна етапували із Криму до місця відбування "покарання" на території РФ. 1 грудня Яцкін оголосив голодування.

Вас також можуть зацікавити новини: