Авраменко пояснив, чи доцільно перейменовувати Запоріжжя / скріншот

Перейменувати 1400 міст і сіл запропонувала Національна комісія зі стандартів державної мови вчора ввечері. Серед найнеочікуваніших пропозицій – можливе перейменування міста Запоріжжя.

Ще одна резонансна пропозиція на перейменування – місто Бровари Київської області. Чи дійсно із Запоріжжям і Броварами щось не так, відповів найвідоміший вчитель України та мовознавець Олександр Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1".

"Щодо Броварів, то до 1919 року місто і називалося "Броварі". От дивіться, перукар у множині перукарі, кобзар у множині - кобзарі. Аналогічно бровар - броварі. У радянські часи перейменували місто, змінивши закінчення на "-и", щоб звучало в російській мові", - каже мовознавець. 

А от щодо Запоріжжя, Авраменко сподівається, що жодних змін не відбудеться, адже це історична давня назва, вона утворена за типовою словотвірною українською моделлю: за порогами - Запоріжжя, за лісами - Залісся. Вчитель додав, що доцільність перейменування ще треба науково обґрунтувати.

Перейменування Запоріжжя

Як повідомлялося, незабаром Запоріжжя може отримати нову назву у зв'язку з рекомендацією Нацкомісії зі стандартів державної мови, яка внесла місто до переліку тих назв селищ та міст, що не відповідають лексичним нормам української мови. Загалом цей список налічує 1400 назв. 

Запоріжжя хочуть перейменувати згідно з законом "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні й деколонізацію топонімії".

Вас також можуть зацікавити новини: