Білорусь - скандальний митець Олексій Кузьміч виїхав в Україну: чим він відомий / instagram.com/art_kuzmich

Відомий своїми провокативними вчинками білоруський художник Олексій Кузміч виїхав до України після того, як його випустили побитим з мінського СІЗО.

Про це Кузьміч повідомив в Instagram.

Читайте такожЛукашенко про санкції країн Балтії: їм дали команду, вони й гавкнули

Відео дня

«Я виїхав з Білорусі. Не хотів покидати державу, соціально-політичний контекст якої використовую як матеріал для свого мистецтва, проте так склалися обставини», – написав він.

Кузьміч додав, що правоохоронці сфабрикували проти нього кримінальну справу за статтею, пов’язаною з порнографією.

«Перебуваю зараз майже вдома – у братському Києві. Слава Україні! Жыве Беларусь!», – підписав артист фото на тлі Київської міськради.

Хто такий Олексій Кузьміч

Найбільшу популярність білорус отримав після перформансу на виборчій дільниці 9 серпня. Чоловік прийшов голосувати за президента у плащі. А коли виходив з виборчої кабінки, зняв з себе весь одяг і позував з малюнком статевого органу. У соцмережі фото акції він доповнив своєю знущальною молитвою за Лукашенка.

Скріншот

Крім того, Кузьміча помітили й у перші дні протестів в центрі столиці. Чоловік повторив свій перформенс, вибігши між ОМОН і демонстрантами. Силовики, своєю чергою, намагалися влучити у голого художника зі зброї, коли він повертався до інших протестувальників.

Наша Ніва

Невдовзі чоловіка затримали. Пізніше Кузьміч заявив, що у СІЗО його били й проілюстрував слова фото фіолетових синців на спині й сідницях.

Також чоловік відомий своїм ставленням до національного мистецтва. Під час чергової мистецької акції він назвав Національний центр сучасних мистецтв Республіки «совковою чебуречною», де «пиз*ець видають за сучасне мистецтво».

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. У перші дні протестів було затримано тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешти.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати «в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз».
  • 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли згоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.
  • Глава українського МЗС Микола Кулеба заявив, що Україна не має наміру втручатися у внутрішні справи Білорусі, але готова сприяти врегулюванню ситуації в цій країні. При цьому Київ призупиняє всі офіційні контакти до стабілізації ситуації в країні.