Блінкен пояснив, в чому полягатиме міцний мир для України / фото REUTERS

Державний секретар США Ентоні Блінкен під час Мюнхенської конференції з питань безпеки заявив, що США зацікавлені у справедливому та міцному мирі в Україні. Він також висловив упевненість в тому, що Україна здобуде перемогу у розвʼязаній Росією війні

Як повідомляє CNN, Блінкен наголосив, що будь-який мир має відповідати принципам Статуту ООН. Крім того, в інтересах всіх країн переконатися, що спроба Росії захопити силою українські території не буде валідована. 

"Якщо ми це зробимо, ми відкриємо скриньку Пандори в усьому світі, і кожен потенційний агресор зробить висновок, що "якщо Росії це зійшло з рук, і нам може зійти з рук. І це не в чиїхось інтересах, тому що це рецепт для світу конфлікту", – зауважив держсекретар США.

Відео дня

Водночас він додав, що міцний мир означає, що Україна матиме інструменти, щоб зупинити спроби агресії до її ескалації в майбутньому. Світ має "зробити все, що в наших силах, щоб переконатися, що Росія просто не повторить напад через рік, п’ять років потому".

"Тож навіть коли ми робимо все можливе, щоб надати Україні допомогу, яка їй зараз потрібна для боротьби з російською агресією, ми повинні думати – і ми думаємо – про те, яким буде післявоєнне майбутнє, щоб гарантувати безпеку і стабільність для українців, а також безпеку і стабільність в Європі", – пояснив він.

Блінкен додав, що США "анітрохи не сумніваються в перемозі та успіху України".

"І для цього є проста, вагома причина – незалежно від будь-чого іншого, включаючи підтримку, яку ми надаємо. Найбільша єдина різниця полягає в тому, що українці борються за власну країну, за своє майбутнє, за свою землю. Росіяни – ні", – резюмував держсекретар США. 

Війна в Україні: якою буде перемога

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний заявив, що перемога України у війні з Росією означатиме не тільки звільнення українських територій, але й таке посилення Збройних сил, щоб Росія більше ніколи не мала можливості напасти на Україну. 

При цьому 85% опитаних українців вважають, що перемогою у війні над РФ буде звільнення усіх територій України включно з тимчасово окупованими Кримом та Донбасом.

Вас також можуть зацікавити новини: