Як не втратити гроші на будівництві / Ілюстрація REUTERS

Інвестування коштів у будівництво нового житлового будинку пов’язане з великим ризиком, в одному лише Києві нараховується кілька десятків тисяч ошуканих інвесторів. Журналісти підготували декілька порад тим, хто має намір вкласти гроші в омріяну квартиру.  

Читайте такожФонд гарантування розпочав виплати коштів вкладникам «Аркади»

Автори сюжету проекту «Гроші» пояснюють: незалежно від забудовника, при інвестуванні в будівництво договір імовірніше за все заключається з компанією-посередником. Це аж ніяк не говорить про те, що мова йде безпосередньо про купівлю квартири.

В результаті, комусь щастить, і інвестиції перетворюються на право власності реальної квартири. А хтось втрачає усі гроші і залишається інвестором на довгі роки. Журналісти пояснили, як працює ця «лотерея».

Зокрема, забудовник, який вже увів в експлуатацію певну кількість будинків і має ім’я на будівельному ринку, на якомусь етапі починає будівництво одразу великої кількості нових об’єктів.  Далі він збирає інвесторів, та коли вони думають, що платять за котлован свого майбутнього будинку, їх кошти йдуть на будівництво зовсім іншого об’єкта, вже майже завершеного.  

А щоб почати будівництво  будинку саме для згаданих інвесторів, потрібно почати продаж квартир вже у нових ЖК. Складається певна «піраміда», що може посипатись в будь-який момент. Врешті-решт, інвестори, які заключили угоди останніми, ризикують найбільше.

Перед тим, як інвестувати у будівництво нового ЖК, журналісти радять зробити декілька кроків:

  • перевірити цільове призначення землі. Якщо воно не співпадає з намірами забудовника, варто бути готовим до проблем в майбутньому. Будинок можуть не ввести в експлуатацію.
  • перевірити документи на будівництво. І не лише ті, які показує забудовник, а усі доступні. За необхідності варто звернутись за допомогою до професіоналів.
  • остерігатись низьких цін – це точно ознака афери. Ціна будівництва має бути ринковою.
  • слідкувати за репутацією забудовника і ситуацією з іншими його будинками. Якщо є проблемні забудови, компанія може заморозити будівництво нових об’єктів.

Більше новин за темою: