З 19 лютого на 90 діб в Україні продовжили строк проведення загальної мобілізації. Тому, для захисту незалежності та територіальної цілісності України громадяни, які є військовозобов’язаними чи резервістами, мають надалі з’являтися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) для взяття на військовий облік та визначення їх призначення на особливий період (ст. 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію").

З’явитися до ТЦК та СП громадянин може добровільно, або ж після отримання повістки, яка має бути вручена особисто під підпис. Вручення повістки родичам особи (для передачі останній), залишення її у дверях чи в поштовій скриньці, не знаходить свого підтвердження у діючих правових нормах, а відтак не матиме юридичних наслідків для особи у разі її неявки.

29 березня член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки, народний депутат України Федір Веніславський, під час телемарафону, зокрема, повідомив, що: "…через війну маємо дуже багато внутрішньо переміщених осіб, серед яких багато чоловіків призовного віку, які можуть бути мобілізовані. Але, оскільки вони перебувають не за місцем реєстрації і не всі стали на військовий облік за місцем фактичного проживання, є проблеми з їх призовом…". В контексті цього він зазначив, що на рівні парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки розглядається питання удосконалення законодавчих підстав для вручення повісток. Мова, у тому числі, про можливість направляти їх чоловікам, які підлягають мобілізації, за допомогою телефонних месенджерів. Мовляв, наразі усуваються бюрократичні перепони, пов’язані з цим питанням.

Відео дня

За словами депутата, до початку повномасштабного вторгнення база номерів мобільних телефонів чоловіків призовного віку була майже повністю сформована, а тому: "…технічні можливості упевнитись, що повістку було доставлено онлайн – є".

Безумовно, особа, яка отримала повістку особисто, повинна з’явитись у вказані місце та час для виконання свого конституційного обов’язку щодо захисту країни, однак, чи зобов’язані наразі особи з’являтися до ТЦК та СП за повісткою, отриманою у месенджері? Очевидно, що ні. Наразі можливість виклику до військкомату за допомогою месенджерів діючим законодавством не передбачена.

Месенджери - один із можливих варіантів інформування

У Верховній Раді на даний час навіть немає відповідного законопроекту для реалізації такої ідеї, що також підтвердив Федір Веніславський. Він, зокрема, уточнив, що месенджери - один із можливих варіантів інформування, і парламент "шукає різні варіанти… але це лише на етапі обговорення".

В будь-якому разі проблематика такого способу вручення повісток полягає в тому, що база номерів мобільних телефонів чоловіків, може, і сформована, але пересвідчитися, що певний номер, який діє на умовах передплаченого зв’язку, досі належить конкретній особі, практично нереально (особливо, коли йдеться про десятки тисяч людей).

Наразі неможливо достовірно встановити, що номер телефону, який був вказаний військовозобов’язаним, належить саме йому, адже жоден закон не зобов’язує громадян реєструвати SIM-картку за паспортом. До того ж, номер телефону особа може в будь-який час змінити.

Згідно п. 23 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів від 30.12.2022 року №1487, призовники, військовозобов’язані та резервісти зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про зміну адреси їх місця проживання або інших персональних даних відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку. При цьому, зазначена правова норма, як і будь-яка інша, безпосереднього обов’язку призовників, військовозобов’язаних та резервістів повідомляти ТЦК та СП про зміну свого особистого номера не містить.

Крім того, мобільний телефон може бути втрачений, сам номер переданий у користування іншим особам, програмний додаток видалений, а, з урахуванням наявності можливості встановлення двох SIM-карт в мобільному телефоні, особа може "прив’язати" свій месенджер до номера телефону, відомості про який в базах даних відсутні. І зобов’язати громадянина утриматись від вчинення таких дій неможливо.

Також неможливо буде врегулювати користування одним обліковим записом з одним номером кількома особам. Наприклад, в месенджері Telegram водин обліковий запис мають можливість зайти декілька осіб з різних мобільних пристроїв.

Неможливо довести отримання особою повістки через месенджер

Таким чином, підстав для паніки немає, видаляти месенджери й змінювати номер мобільного телефону не потрібно. Беззаперечно кожен громадянин України, кожен призовник, військовозобов’язаний чи резервіст повинен відповідально ставитися до покладеного на нього конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни, закріпленого статтею 65 Конституції України. Водночас не слід забувати й про необхідність дотримання ряду конституційних прав осіб.

На мою думку, вищеописаний спосіб вручення повісток зміг би істотно заощадити державні кошти і дорогоцінний час, однак малоймовірно, що зазначені зміни будуть внесені до закону про мобілізацію. Причиною є їх неефективність, викликана неможливістю доведення отримання особою такої повістки та подальшого притягнення її до юридичної відповідальності у разі неявки.

Аліна Давидова, адвокат Адвокатського об’єднання "Лещенко, Дорошенко і партнери"