На одеське узбережжя винесло дві річкові міни / скріншот

Із Херсонщини через підрив Каховської ГЕС до узбережжя Одещини прибило дві річкові міни, одну чоловік приніс на подвір’я.

Як повідомляє оперативне командування "Південь", дві якірні міни принесло бурхливим потоком повені, спровокованої підривом дамби, який вчинили російські військові.

Такі річкові "сюрпризи" дуже схожі ззовні на газові ємності.

"Одну з таких мін місцевий житель прибережного села знайшов на урізі води і приніс на власне подвір'я, сприйнявши за газовий балон. На щастя, здоровий глузд переміг, і він, схаменувшись, викликав піротехніків", - розповіли у командуванні.

Фахівці ДСНС вилучили та знешкодили міну.

Іншу "красуню" виявив український військовий підрозділ під час спостереження за узбережжям - майже за 100 км від попередньої міни. Шляхом контрольованого підриву її  знищили.

"Ці випадки красномовно свідчать про надзвичайну небезпеку узбережжя і прибережних вод, а також неприпустимість контакту з такими предметами. Відповідно до тактико-технічних характеристик, ЯРМ (якірна річкова міна - УНІАН) має 3 кг вибухової речовини (тротилу)", - акцентують у "Півдні".

Підрив дамби Каховської ГЕС

В ніч проти 6 червня армія РФ підірвала дамбу Каховської ГЕС, що спричинило масштабну техногенну катастрофу. Штучний повінь зніс житлові будинки, заповідники.

Також вода розмила мінні загородження, який ворог раніше встановив на лівобережжі. Тому тепер маса таких вибухових пристроїв бурхливим потоком несе по течії, зокрема до берегів Одещини.