Експерт вважає, що ЗСУ не форсуватимуть Дніпро / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Військовий експерт Михайло Жирохов висловив думку, чи можливо у нинішніх умовах масштабного підтоплення великих територій через підрив Каховської ГЕС форсування Дніпра українськими військовослужбовцями.

"Ні, про форсування Дніпра я б вже не говорив, тому що розлив досить потужний. Якщо суто теоретично раніше було можливе використання механізованих мостів або понтонів, то зараз навіть якщо такі плани і були, то виконати їх нереально". - сказав він у інтерв'ю "Обозревателю".

При цьому експерт додав, що на цьому напрямку і без руйнування Каховської ГЕС "дуже велика кількість суто технічних проблем" для наступу ЗСУ.

"Там ширина Дніпра - внатяжку. Я не думаю, що хтось зважився б на таку переправу з досить великими втратами. Напевно, цей варіант розглядався, але, як я розумію, він не міг бути в пріоритеті... Ми говоримо чисто теоретично, з урахуванням технічних можливостей. Адже переправа через таку річку, як Дніпро, - дуже потужна військова операція. Це не переправа через якийсь Сіверський Донець. Це зовсім інше. Це операція оперативного рівня, в якій повинні бути задіяні зовсім інші сили і засоби", - зазначив він.

Підрив Каховської ГЕС - актуальне 

Нагадаємо, відомо про шістьох загиблих людей після підриву росіянами Каховської ГЕС, 10 людей поранено, підтопленими залишаються 46 населених пунктів.

Як розповіла голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, підрив Каховської ГЕС спричинив масову загибель тварин і птахів. Багато птахів не змогли врятуватися від смертельної води, оскільки в цей період в них народжуються пташенята.