Звернення Далай-лами в прямому ефірі можна подивитися на сторінці УНІАН у Facebook

20 жовтня лауреат Нобелівської премії миру Далай-лама XIV уперше поспілкувався з українцями в прямому ефірі.

Про це повідомляється на його офіційному сайті.

На Facebook-сторінці організаторів EdCamp Ukraine і на сторінці УНІАН усі охочі безкоштовно могли дивитися сам діалог: він тривавав з 6:30 до 7:30 за київським часом, англійською мовою та з перекладом українською. Ефір англійською дивилися також глядачі в усьому світі.

Відео дня


Три головні фокуси діалогу - «Освіта для миру», «Мир у світі людей» та «Пандемія і її вплив на людство». Перші два відображають головні цінності, які сповідує сам Далай-лама: важливість освіти, яку він називає «релігією майбутнього», і необхідність пошуку миру в конфліктному світі. Третій фокус, про пандемію, сформулювало саме життя.

Також питання від українок і українців протягом 10 днів збирали на сайті події — найкращі з них ведучі поставлять Далай-ламі під час діалогу.

«Люди часто запитують про спільні для всіх українців негаразди: війну на Сході, відсутність сталого розвитку, — розповідає голова Ради EdCamp Ukraine Олександр Елькін, який ініціював проведення діалогу і буде його модератором. — Багато ставлять і загальнолюдських запитань: про пошук мети, щастя, миру з оточуючими і собою. Цікавляться думкою Далай-лами про різні філософські питання, ідеї, і навіть, про дієту чи шлюбну зраду. А через те, що ми — освітянська спільнота, багато запитань надсилають педагоги, які прагнуть передавати дітям не тільки академічні знання, але й формувати м’які навички: уміння співпереживати, брати відповідальність, діяти разом, бути стійкими».

Сам Далай-лама вбачає у світській, зокрема шкільній освіті, заснованій на загальнолюдських цінностях, шлях до миру й процвітання людства. Для досягнення цієї мети, у співпраці з провідними світовими вченими, він ініціював створення міжнародної програми соціально-емоційного та етичного навчання (СЕЕН) — її розроблено на базі дослідницького Університету Еморі у США. Зараз в Україні 197 педагогів пілотують упровадження програми з розвитку м’яких навичок у 26 школах 23 областей країни за підтримки Міністерства освіти і науки України, Інституту проблем виховання Національної академії наук України і Громадської служби миру GIZ. Офіційно оголошувала початок пілоту експертка з освітніх політик, тоді — міністр освіти і науки України, Лілія Гриневич. Вона візьме участь і в діалозі з Далай-ламою.

Також учасниками розмови будуть фронтмен гурту «Антитіла» та друг Фонду ООН у галузі народонаселення Тарас Тополя і телеведуча каналу «1+1», кураторка проєкту «Право на освіту» Наталія Мосейчук. Вони та Лілія Гриневич будуть ведучими онлайн-дискусій, які пройдуть тиждень по тому, і кожна з яких глибше розкриватиме окремий фокус розмови.

«Він — справжній духовний лідер, людина, яка не тільки статусом, але своїм життям демонструє найвищий ступінь моральності. І він має величезну віру в силу освіти. Для мене як освітянки це дуже цінно, — зізнається Лілія Гриневич. — Ми стоїмо на порозі нової великої епохи для людства. Часу, коли людські стосунки, вміння співпереживати, зберігати стійкість стануть найвищими цінностями і одночасно — найголовнішими викликами для системи освіти. Далай-лама може бути для нас великим джерелом ідей і натхнення — як нам відповісти на ці виклики».

Схожі відчуття перед подією і в телеведучої Наталії Мосейчук:

«У мене ще не було досвіду спілкування з духовними лідерами світового масштабу. Таке приголомшує, це велика пошана і відповідальність, — вважає журналістка. — З нетерпінням чекаю, що він скаже, які думки долинуть до України. Сьогодні, коли ми не знаємо достеменно, як людству ставитися до пандемії, що ми маємо зрозуміти з цього досвіду, як вона має нас змінити, думки Далай-лами можуть бути відкриттям. Може, я перебільшую, але він має, здається, надлюдські якості».

«Це буде дуже важливий ефір, і для мене це велика відповідальність — поставити запитання від українського народу моральному авторитету світового масштабу», — говорить Тарас Тополя. Найголовніше, що він хотів би почути від Далай-лами — пораду для всіх українців: «Я хочу спитати в Далай-лами, що потрібно нашому народу, щоб зростити єдність всередині нас. І яку роль у цьому відіграватиме освіта».

Дискусії відбудуться:

  • 27 жовтня о 18:00 («Мир у світі людей» за участі Тараса Тополі),
  • 30 жовтня о 18:00 («Освіта для миру» за участі Лілії Гриневич),
  • 30 жовтня о 18:00 («Пандемія і її вплив на людство» за участі Наталії Мосейчук).

Хто такий Далай-лама 

Його Святість Далай-лама XIV (ім’я при народженні — Джецун Джампхел Нґаванґ Лобсанґ Єше Тенцзін Ґ'яцо) — 14-й Далай-лама та духовний лідер Тибету, Лауреат Нобелівської премії миру.

Народився 6 липня 1935 року в родині селянина у Тибеті. У віці 2 років був оголошений реінкарнацією минулого Далай-лами XIII. У 1950 році, коли незалежний Тибет був щойно окупований Китаєм, у віці 15 років повністю взяв на себе обов’язки Далай-лами — духовного і політичного лідера країни. Після Тибетського повстання 1959 року був вимушений покинути Тибет, як і тисячі його співвітчизників й оселитися у місті Дармсала на півночі Індії.

З того часу Далай-лама продовжує бути лідером буддійського світу та до 2011 року був головою Уряду Тибету у Вигнанні. Далай-лама XIV ніколи не закликав до насильницького повернення незалежності Тибету, але використовує всі можливості мирного вирішення ситуації. За свій внесок у розбудову миру і гуманізм, захист прав людини в усьому світі у 1989 році отримав Нобелівську премію миру.

Далай-лама XIV виступає з лекціями, бере участь у панельних дискусіях, проводить діалоги з представниками різних культур, націй і релігій, відвідує університети і державні установи. Значну частину його діяльності становлять міжрелігійні контакти: він зустрічався з головами християнських ті іудейських церков, духовними лідерами ісламу, сикхізму, індуїзму. З Іоанном-Павлом II він зустрічався 6 разів.