Іван Гриценко

Декан юрфаку КНУ ім. Т.Шевченка Іван Гриценко спростував чутки про своє затримання після обшуків 4 червня в інтерв’ю журналістам 112.ua.

«Я весь день був на засіданні Ради прокурорів України, — повідомив Гриценко, — Жодних підозр чи обвинувачень мені ніхто не вручав. Повісток на допит теж».

До резонансного обшуку в червоному корпусі було залучено кілька десятків правоохоронців. Обшук проходив в приймальних ректора та декана юрфаку, приміщеннях вченої ради. Силовики, за словами Гриценка, діяли зухвало, силоміць виламуючи двері та показово перегортаючи речі під камери. Загалом до обшуку було залучено кілька десятків поліцейських. «Такого за 186 років існування університету ще не було: ні за часів царських жандармів, ні за часів КДБістів», — додає декан.

Відео дня

Читайте такожОбшуки у КНУ не пов’язані з корупцією – Міносвіти

Приводом для обшуку, зі слів Гриценка, був пошук «мертвих душ» серед іноземних студентів факультету. В деяких вишах існує практика зарахування іноземців на перший курс із подальшою видачею їм диплому через п’ять років — відвідувати заняття при цьому їм не обов’язково. «Відповідально заявляю, що в нас такої практики ніколи не було», — заявляє декан. Для запобігання подібним проявам за його ініціативи на факультеті було навіть ліквідовано екстернат, який раніше дозволяв публічним особам отримувати престижну юридичну освіту за пару років.

Всі ці події та розгорнуту проти нього особисто брудну піар-кампанію Гриценко пов’язує з виборами ректора університету та декана юрфаку, які мають відбутися восени цього року. «Ці люди працюють в нашому університеті», — говорить декан про замовників негативу. Сам він заперечує свою участь у виборах ректора, натомість зазначає, що багато відомих людей претендуватимуть на цю посаду.