Зустріч Щаранського з Блінкеном та Ліберманом у Вашингтоні / фото facebook.com/NatanSharansky

Голова наглядової ради меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" Натан Щаранський та член наглядової ради центру, сенатор Джо Ліберман провели у Вашингтоні зустріч з державним секретарем США Ентоні Блінкеном.

"Ми вдячні за такий теплий і дружній прийом. Сполучені Штати Америки відіграють провідну роль у захисті та просуванні прав людини й демократичних цінностей. Боротьба проти антисемітизму, проявів ксенофобії та нетерпимості для мене є маркером розвитку людства. Ми були раді проінформувати держсекретаря США про прогрес вкрай важливого для України й усієї Східної Європи проєкту меморіалізації жертв Голокосту від куль. Бабин Яр у Києві – найвідоміший символ цієї міжнародної трагедії. 

Ми розповіли про безпрецедентну підтримку президента України Володимира Зеленського, яка вже цього року дозволить відкрити першу чергу меморіально-музейного комплексу в Бабиному Яру. Пам’ять про жертв нацистів була стерта радянським режимом протягом півстоліття. Але зараз, із набуттям Україною справжньої незалежності, ми бачимо реальні зміни. Меморіал дозволить передавати пам’ять і вчити нові покоління, розвивати їх і змінювати світ на краще", – зазначив Щаранський.

Відео дня

Своєю чергою, очільник Державного департаменту США під час зустрічі підтримав заклики до боротьби з усіма формами антисемітизму та звільнення політичних в'язнів. 

"Для мене було честю зустрітися з відомим радянським дисидентом і правозахисником Натаном Щаранським. Сполучені Штати повторюють його заклик до звільнення політичних в’язнів по всьому світу, і ми приєднуємося до нього в засудженні антисемітизму у всіх його формах", – написав Ентоні Блінкен на своїй сторінці в Twitter.

Нагадаємо, у травні відомий радянський дисидент та правозахисник, а нині голова Наглядової ради меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" Натан Щаранський написав колонку для видання The Washighton Post до 100-річчя з дня народження лауреата Нобелівської премії миру, академіка Андрія Сахарова. 

У колонці Щаранський засудив каральні методи радянського режиму та закликав лідерів демократичних країн підтримати політичних в'язнів в усьому світі, зокрема Олексія Навального у Росії.