Що буде з жителями ОРДЛО з російськими паспортами після деокупації / фото УНІАН, Олексій Сувіров

Після повернення до складу України окупованого Донбасу населення з російськими паспортами зможе залишитися там, але вважатиметься іноземцями.

Про це заявив віце-прем'єр, міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков в інтерв'ю хорватському телеканалу N1, передає НВ.

Він зазначив, що громадяни зможуть обрати - виїхати, або залишитися жити на Донбасі як іноземці. Резніков підкреслив, що на Донбасі проживає також велика діаспора росіян, вірмен і греків.

Відео дня

Читайте такожОкупанти в Криму змушують людей позбавлятися українських паспортів - постпред в ООН

Міністр нагадав також, що на підконтрольну територію України з 2014 року переїхали 1,5 мільйона осіб, які також можуть захотіти повернутися на Донбас.

Резніков анонсував законопроект, який регулюватиме дію перехідного періоду після завершення війни. За його словами, головним є "відновлення довіри між людьми".

Російські паспорти на Донбасі

  • 24 Квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.
  • 1 травня 2019 року Путін підписав указ, яким спростив порядок отримання російського громадянства для окремих категорій громадян України. Право на отримання громадянства РФ у спрощеному порядку, зокрема, отримали громадяни України, які не мають громадянства (підданства) іншої держави, а також особи без громадянства, які народилися та постійно проживали на території Криму й виїхали за межі півострова до 18 березня 2014 року, а також їхні діти, чоловіки (дружини) та батьки.
  • Станом на початок лютого 2020 року Росія видала понад 200 тисяч паспортів українцям на окупованій частині Донбасу.
  • Віце-прем'єр Олексій Резніков розповів про ставлення влади до українців, які в Криму та на Донбасі отримали російські паспорти.