Фото УНІАН

Коментуючи дослідження волосся мешканців Миколаївської області, яке проводилося на замовлення ГО "Стоп шлам", приватний експерт Євген Юрченко не надав жодної інформації про те, як саме відбувалась  експертиза, у кого відбиралися зразки для неї та яка методика використовувалась.

"В Україні подібні дослідження взагалі не проводилися. Не кажучи про те, щоб використовувати їх у суді. Що використовується у якості доказів я не можу сказати", – зазначив Юрченко в своєму інтерв’ю виданню "Фокус".

Громадська організація "Стоп шлам", яка замовила експертизу ТОВ КЕДЦ, намагається отримати з Миколаївського глиноземного заводу 9,2 млрд грн. компенсації "моральної шкоди". До суду вони не змогли надати докази впливу роботи на екологію та здоров’я мешканців, тож залучили приватну структуру, у якій замовили платне дослідження.

Відео дня

"Раніше на прес-конференції, де анонсувався початок цього дослідження, на пряме питання, експерт не зміг назвати ані методику його проведення, ані умови, за яких здійснювався збір зразків. Проте заздалегідь озвучував результати. Замовчується ця інформація і зараз в інтерв'ю, яке з’явилося перед черговим судовим засіданням. Тож це чергова спроба вплинути на суд черговою фейковою інформацією", – зазначив адвокат МГЗ Володимир Ващенко.

Раніше поліція відкрила кримінальне провадження за фактом підроблення документів  експертами Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, які видали експертизу щодо завдання моральної шкоди членам ГО "Стоп шлам", на підставі якого суд виніс рішення про стягнення з МГЗ  9,2 млрд грн.

Міністр юстиції Денис Малюська назвав згадувану експертизу незаконною, а Центральна експертно-кваліфікаційна комісія при Міністерстві юстиції призупинила свідоцтва експертів  Ірхіна, Левчука та Литвиненка. Вони вийшли за межі своєї компетенції та надали висновки з питань права, медицини і екології без вивчення документів, не зустрічалися з "потерпілими", а в дослідженні використали неіснуючу методику.

На Миколаївському глиноземному дії активістів, експертів та суддів вважають добре спланованою рейдерською атакою, а всі тези спікерів організації називають фейками. Стосовно засновників "Стоп шлам", експертів та суддів, які їм допомагали розслідуються чотири кримінальних провадження.