Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроєкт №7457, який легалізує медичний канабіс. Документ підтримали 248 народних депутатів і через півроку після того, як його підпише президент, закон набере чинності.

Чим же такий важливий дозвіл на використання канабісу, який надала Верховна Рада? Завдяки йому спрощується доступ пацієнтів до медикаментів, виготовлених  на основі медичного канабісу. Тобто, законопроєкт дозволить підвищити якість надання медичної допомоги в Україні, зокрема, людям із онкологічними захворюваннями, розсіяним склерозом, тим, хто отримує паліативну допомогу тощо.

У законопроєкті надано визначення, що таке медичний канабіс та його похідні, а також описано поділ на промислові та медичні рослини роду коноплі. Документ вводить поняття відсотка вмісту концентрації тетрагідроканабінолу у сухій масі у сортах рослин роду коноплі для медичних цілей, а також правила та умови щодо насіння, з якого можна вирощувати рослину.

Відео дня

В документі також йде мова про обіг ліків на основі медичного канабісу, про ліцензію на вирощування, зберігання та обіг медичного канабісу, які здійснюватимуться під суворим державним контролем. 

Використання медикаментів на основі медичного канабісу дозволено у 56 країнах світу, зокрема у США, Канаді, Великій Британії

І важливо зазначити, що використання канабісу з рекреаційною метою заборонене. 

Використання медикаментів на основі медичного канабісу дозволено у 56 країнах світу, зокрема у США, Канаді, Великій Британії. У медичному вимірі ліки на основі медичного канабісу використовуються при хіміотерапії, оскільки вони зменшують біль, нудоту і блювання; при розсіяному склерозі, зменшуючи напруженість мʼязів, а також допомагають при порушеннях сну, повʼязаних із фіброміалгією, хронічним болем. 

До речі, відповідно до керівництва із ведення ПТСР та ГСР (гострих та посттравматичних стресових розладів), який станом на 2023 рік є найновішим спільним документом Міністерства у справах ветеранів США та Міністерства оборони, ліки на основі медичного канабісу суворо не рекомендовано використовувати для лікування ПТСР. 

Проте, оскільки клінічні дослідження ще тривають, очікується, що перелік захворювань та медичних станів, при яких призначатимуть ліки на основі медичного канабісу, буде розширеним.

Також важливо, що використання конопель для медичних цілей на всіх етапах буде простежуватися. Кожній рослині, а також лікарському засобу, виготовленому з неї, буде призначений електронний ідентифікатор. Уся інформація про обіг рослин буде внесена до електронної інформаційної системи обліку.

Ліки на основі медичного канабісу не можуть бути основним засобом лікування і пацієнт зможе отримати їх відповідно до медичних показань лише за призначенням лікаря і за електронним рецептом. Подальший прийом медикаментів буде супроводжуватися також лікарем. 

Ірина Іванчук, начальниця відділу управління та протидії вірусним гепатитам та опіоїдної залежності Центру громадського здоров'я