У Житомирі презентували проєкт «Альтернатива є – безпечна школа», покликаний відновити повноцінний навчальний процес з 1 вересня. Ініціаторка програми Людмила Зубко запевнила, що за умов дотримання рекомендацій фахівців діти та вчителі зможуть безпечно відвідувати школу.

«Уже майже серпень, а ми ще досі не маємо чіткої відповіді влади про те, як буде організований навчальний процес у школах. Дистанційне навчання можливе, але показало свою неефективність. Альтернатива є — це безпечна школа», - написала вона на своїй сторінці в Facebook.

Для підприємиці та засновниці громадської організації «Житомир, зроби голосніше» це не перший подібний проєкт. Навесні Зубко разом з фахівцями Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) розробила Протоколи щодо безпечного функціонування закладів загального харчування, якими скористався МОЗ. Це дозволило на початку травня відчинити кафе та ресторани по всій країні та повернути роботу більш як мільйону людей.

Відео дня

«Навчальний процес треба розпочинати вчасно і головне - безпечно. Житомир став першим містом в Україні, де ми показуємо, як організувати це на практиці, - пояснює Зубко. - Перший етап проєкту ми уже провели у школі «Сяйво». Фахівці NEGIC зробили ретельний аудит навчального закладу з точки зору інфекційної безпеки. Далі буде розроблена відповідна програма, відбудуться тренінги для вчителів, учнів та батьків. Один з основних етапів «Безпечної школи» - контроль за дотриманням правил».

За її словами, дотримання рекомендацій дозволить знизити до 90% інфекційних ризиків у школах. Зубко пообіцяла, що всі напрацювання також передадуть міській владі та уряду, аби проєкт можна було масштабувати на всю Україну.