Адвокат попередив про корупційні ризики в проекті закону про мобілізацію / колаж УНІАН, фото УНІАН

Новий проект закону про мобілізацію передбачає арешт майна ухилянтів. Якщо ж ТЦК отримає доступ до реєстру рухомого і нерухомого майна, то це породить нові корупційні можливості.

"Не з'явився в ТЦК за повісткою. Знайшли твоє майно, а це дуже легко. Тому що відповідно до масиву законодавства ТЦК матиме доступ до всіх реєстрів. Для мене це узурпація влади. Орган, який не є органом державної влади. Тобто формується такий законодавчий монстр", - зазначив адвокат Сергій Гула на своєму YouTube-каналі.

Він зазначив, що підтримує, щоб кожне відомство і організація мали свої реєстри, які для інших будуть закриті.

Відео дня

"Той же реєстр про рухоме і нерухоме майно. Це те саме майно, яке у вас є - машина, квартира, земельна ділянка. Мені за місяць писали сотні людей - я не отримував повістки, а мені вже дали штраф. Я говорю про факт, що людина навіть не знає про повістку, а в один момент - арешт майна. А потім бігай по судах, мінімум півроку, щоб зняти арешт", - пояснив Гула.

За його словами, подібні норми містять корупційну складову.

"Абсолютно неадекватні зміни. Ось наклали арешт - корупція в ТЦК неймовірна, їх дачі, статки бачила вся країна. Ось чоловік з ТЦК отримав колосальний доступ до інформації про людину. Він бачить -яке хороше майно, машина, квартира. А у нього нічого немає. І ось думає - а чого б не переписати. Ось є "чорні нотаріуси". І тоді перепишуть. Найбільше постраждають ті люди, які не живуть в Україні. Ось там спочатку заарештували - а потім забрали", - підсумував адвокат.

Новий прокект про мобілізацію - головні новини

25 грудня в Верхвную Раду знесли проект закону, який пропонує ряд змін військового права, зокрема передбачено внесення змін  у нормі відповідальності за військові правопорушення.

Так, українські чоловіки від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном, зможуть звертатися за оформленням паспорта, зокрема, закордонного, і за консульськими послугами в закордонні дипломатичні установи України тільки при пред'явленні військово-облікових документів.

При цьому за порушення окремих норм закону про мобілізацію ухилянтів можуть вносити до Єдиного реєстру боржників. Таке рішення прийматимуть керівники ТЦК.

Вас також можуть зацікавити новини: