Від вручення повістки можна відмовитися / фото ТСН

В Україні триває мобілізація, масово вручають повістки військовозобов'язаним українцям. Адвокат Вікторія Кравченко у своєму YouTube-каналі пояснила, чи можуть українцям анулювати повістку.

За її словами, немає терміну анулювання повістки й процедури під такою назвою. Адже, наголосила адвокат, повістка - це лише оповіщення громадянина про його обов'язок з'явитися у певний Територіальний центр комплектування і соцпідтримки (у народі - до "військкомату", - УНІАН.). 

"Якщо ж ви заброньована особа за певним підприємством або маєте встановлене законом відтермінування від мобілізації, ви маєте право при врученні повістки відмовитися від її отримання. При цьому на місці зафіксувати підстави для відмови від вручення документа, щоб уникнути в майбутньому додаткових і зайвих розбірок", - каже Кравченко.

Відео дня

А ще ви можете отримати повістку, з'явитися до "військкомату" та надати відповідні документи, що підтверджують ваше право на відтермінування на військову службу під час мобілізації. 

"Також не забувайте, що при фактичному праві на відтермінуванні від мобілізації ви можете і без явки до "військкомату" підтвердити це своє право", - додала адвокат.

Вона насамкінець наголосила, що процедури анулювання повістки не існує: ви можете відмовитися від її отримання з обгрунтуванням свого права на законне відтермінування від призову на військову службу під час мобілізації.

Ви також можете відмовитися від отримання повістки, навела адвокат приклади, у разі порушення порядку вручення повістки: неправильно заповнена повістка, вона виписана на іншу особу, не вказані її основні реквізити й ін.  Кравченко закликала обов'язково фіксувати підстави для відмови від отримання повістки.

Мобілізація в Україні 2023

7 лютого 2023 року Рада подовжила на 90 днів дію воєнного стану та мобілізації.

Напередодні Кабмін затвердив новий порядок бронювання військовозобов'язаних працівників від мобілізації. Підприємство може забронювати до 50% працівників. 

Адвокат Андрій Новак пояснив, яким компаніям дозволять бронювання, як воно працює та на кого поширюється. Таку можливість отримали й приватні компанії.

Вас також можуть зацікавити новини: