Кричущу практику з військовозобов'язаними застосовують у Тернопільській області / фото mil.in.ua

В Україні триває мобілізація, тож представники військкоматів, або центрів комплектування та соцпідтримки, масово роздають повістки військовозобов'язаним. Та деякі пов'язані з мобілізацією ситуації відверто шокують.

Так, адвокат Тарас Никифорчук звернув увагу на кричущий випадок: у Тернополі у медзакладі вимагають спочатку дозвіл з військкомату, а лише потім після підпису головного лікаря надають медпослуги військовозобов'язаним чоловікам.

Про одну з таких ситуацій правнику розповів його підписник у YouTube й надіслав фото відповідного наказу медзакладу в Тернополі. Там йдеться про те, що якщо військовозобов'язаний віком 18-60 років звертається до лікарні, то його дані мають негайно протягом дня надати ТЦК.

Крім того, йдеться в документі, проводити планові госпіталізації військовозобов'язаних чоловіків дозволяється лише за направленням центрів комплектування та їхніх відділів. 

"Тобто для того, щоб лягти в лікарню, має бути направлення з ТЦК. Що взагалі відбувається?" - обурюється адвокат.

Також про випадки госпіталізації військовозобов'язаних лікарня має, згідно з наказом, обов'язково повідомляти представникам військкомату.

Тобто, підсумовує адвокат, виходить замкнене коло: у військкомату всі здорові, а до лікарні чоловіків не пускають без дозволу військкомату.

Никифорчук наголосив, що не було жодних документів Ради, Кабміну для такого кроку з обмеження надання медичних послуг військовозобов'язаним.

Що не можна зробити військовозобов'язаним в Україні без військового квитка?

Раніше адвокат Тарас Никифорчук прокоментував повідомлення ЗМІ про те, що в Україні без військового квитка ні полікуватися, ні працевлаштуватися чи одружитися не вдасться.

Так, для одруження військовозобов'язаний чоловік має надати відповідний документ з територіального центру комплектування.  Така ж ситуація з розлученням. 

Для працевлаштування потрібно надати військовий квиток або приписне свідоцтво з військкомату.

Никифорчук наголошував, що лікарі мають приймати пацієнтів навіть без військового квитка.

Вас також можуть зацікавити новини: