З яких причин українці можуть не з'явитися до військкомату після вручення повісток? / фото УНІАН, Олександр Прилепа

Після вручення повістки військовозобов'язаний українець має з'явитися до територіального центру комплектування та соцпідтримки ("військкомату") у вказану дату й час. Та все ж є законні підстави, з яких людина може не прийти до військкомату.

Як пояснив адвокат Андрій Новак, є законні причини, які дозволяють не прийти до військкомату, коли повістка вже на руках, повідомляє ТСН.

Які законні причини для неявки до військкомату після вручення повістки

Серед поважних причин для неявки до військкомату адвокат називає:

Відео дня
  • стан здоров’я;
  • смерть рідних;
  • догляд за хворими рідними;
  • стихійне лихо чи інша надзвичайна ситуація;
  • складання іспитів у ВНЗ.

Так, підставою для неявки до військкомату після вручення повістки є стан здоров'я самого громадянина - це може бути важка хвороба або, наприклад, зламана рука чи нога.

"Або ж загинув хтось із його близьких родичів не пізніше, ніж за сім днів до дати, коли необхідно з’явитись у військкоматі", - пояснює адвокат.

Крім того, законною причиною для неявки до військкомату може стати необхідність догляду за хворими дружиною, батьками або батьками дружини, якщо цього не може зробити ніхто інший.

Також цілком законна причина не прийти до ТЦК - стихійне лихо або інша надзвичайна ситуація. Адвокат назвав дещо дивною причиною можливість неявки до військкомату складання іспитів у вишах, адже студенти не підпадають під мобілізацію.

При цьому Новак звернув увагу на те, що не існує чіткого переліку, що саме підпадає під надзвичайні ситуації або стихійні лиха як поважна причина для неявки до військкомату.

Чи потрібно надавати документи про причину неявку до військкомату?

Адвокат наголосив, що підтверджувальні документи про причини неявки обов'язково потрібно надати. Це можна зробити одразу після зникнення причин під час явки до військкомату або ж на етапі розгляду відповідної адмінсправи у військкоматі. Якщо ж буде доведено, що причина неявки поважна, відповідальність не повинна настати, додав Новак.

Хто може відмовитися від вручення повістки?

Раніше адвокат Андрій Новак заявляв, що військовозобов'язані українці мають право не брати повістки. Він назвав умови, за яких можна відмовитися від вручення цього документа.

Причини для відмови від повістки:

  • порушення порядку вручення повісток;
  • документ намагаються вручити невстановлені особи або без належних повноважень;
  • повістка виписана на іншу особу;
  • порожня повістка, яку заповнювали "на колінці".

Вас також можуть зацікавити новини: