Депутати провели рейд на митницю / скріншот з відео

Народні депутати Олександр Дубинський та Олександр Куницький під час інспекції складів Київської митниці виявили тонни товару за суттєво заниженою вартістю.

Читайте такожАрсенал ножів та сокири знайшли на Львівщині у посилці з США (фото, відео)

Замість заявлених в декларації підлогових і кухонних ваг в контейнерах виявилася велика партія ювелірних ваг, які коштують набагато дорожче. Таким чином, в Україну намагалися ввести контрабандний товар, завдавши збитків бюджету на сотні тисяч гривень, оскільки митна вартість цих виробів істотно відрізняється від її фактичної ціни.

Так, кухонні ваги були заявлені в документах за ціною в $1 при ринковій вартості $8 за одиницю. Орієнтовно не заявлених ювелірних ваг було 23 550 штук або 4,5 тонн. Якщо перерахувати все за ринковою вартістю в Україні (200 грн за штуку), то вийде 4 710 000 грн. Саме на таку суму виявлено незадекларованих товарів, а недобір митних платежів тільки на цьому постачанні склав близько півмільйона гривень.

Як повідомив Олександру Дубинському керівник митниці Сергій Сличко, винуватці понесуть відповідальність у тому випадку, якщо перевірка виявить ознаки порушення — адміністративного або кримінального. "Я несу відповідальність згідно із законодавством», - пішов від відповіді Сличко.

На пропозицію Куницького приїхати і особисто розібратися в ситуації Сличко відповів відмовою, пославшись на неробочий час і неможливість дістатися до складу фізично. При тому, що чиновник зізнався, що в цей день, був тільки один передогляд продукції.

Згідно з наявними інструкціями, після складання акту відповідальність має бути покладена на підприємство, яке вказало занижену вартість продукції. А також же на інспекторів митниці, які не побачили порушення. 

Крім того, під час того ж рейду, депутати разом з рядовими працівниками митниці зафіксували ще кілька порушень: італійський диван вартістю €9 тис.був заявлений в декларації за €300-400, люстру вартістю €427 задекларували всього за $15. 

Цікаво, що фірма "ПО-трейд", що оформляла вантаж з меблями, з початку року оформила 126 машин різних вантажів з Італії, і в тому числі 51 машину з меблями.

Більше новин по темі