Міськрада заплатила за кожен ноутбук по 99 тис. грн / скриншот

Виконавчий комітет Кременчуцької міської ради Полтавської області придбав 15 ноутбуків Dream Machines RG3060-15 (RG3060-15UA38) за 1 486 080 грн з ПДВ.

Про це сказано на сайті публічних закупівель zakupki.prom.ua. Цю закупівлю провели без електронної системи, уклавши угоди напряму. Договір на закупівлю укладено з ТОВ "Активбуд-М". Згідно оприлюднених даних ціна одного ноутбука склала 99 тис. грн.

Якщо порівняти вартість закупки з цінами на сайтах продажу техніки через інтернет, то ціни на такі ноутбуки в мережі дорівнють 63 тис. грн (тобто потенційна переплата з кожного ноутбука – приблизно 30 тис. грн).

Відео дня

Більше того, днями виконавчий комітет Кременчуцької міської ради розмістив у системі Prozorro ще низку оголошень, придбавши техніку з приміткою "Українська визвольна війна". Усі зазначені закупівлі провели без електронної системи, уклавши угоди напряму. Мова йде про зарядні станції та планшети.

Так, зарядну станцію EcoFlow DELTA Max 1600 виконком придбав за 68 256 грн. На сайті офіційного авторизованого магазину EcoFlow в Україні така коштує 54 999 грн.

скриншот

Ще 5 зарядних станцій EcoFlow DELTA коштували кременчуцькому виконкому 273 600 грн (ціна за одну – 54 720 грн). А на офіційному сайті українського EcoFlow лінійка DELTA стартує від 37 999 грн.

Крім того, виконком придбав три багатофункціональні пристрої Canon i-SENSYS MF655Cdw (5158C004) з Wi-Fi по 18 432 грн за один. Усього за три кольорових принтера заплатили 55 296 грн. В онлайн-магазинах принтер саме такої марки коштує – 14 999 грн.

скриншот

Таким чином, ймовірна переплата по зазначених позиціях становить щонайменше від кількох тисяч гривень до кількох десятків тисяч гривень на одній одиниці техніки.

Кременчужани вже називають подібні закупівлі команди мера Кременчука Віталія Малецького уроками корупції, бо переплати на невеликі суми можна знайти на невеликих тендерах, щоб не привертати багато уваги.

Нагадаємо, на початку січня на тлі повномасштабного російського вторгнення в Україну Кабінет міністрів до кінця дії воєнного стану, скасував аукціони в системі Prozorro.

Корупція в Україні

Останнім часом в Україні все частіше виявляють кричущі випадки корупції. Так, на початку літа виявилось, що у Києві Дніпровська райдержадміністрація закупила за бюджетні кошти для укриттів музичні інструменти - барабани на майже 900 тис грн. 

А 19 червня стало відомо, що аеропорт "Бориспіль" планує замовити комплексне обслуговування внутрішніх приміщень аеровокзального комплексу, паркінгу та інших об'єктів аеропорту на суму понад 51 млн грн.

Після резонансної реакції громадськості в міжнародному аеропорту "Бориспіль" пояснили, чому оголосили тендер на прибирання на таку суму.

Вас також можуть зацікавити новини: