Майже 100 українських бійців повернули додому: відбувся черговий обмін полоненими / фото ОПУ

В неділю, 11 червня, Україна повернула додому 93 рядових та сержантів і двох офіцерів в рамках обміну полоненими з ворогом, повідомив в Telegram голова Офісу президента України Андрій Єрмак.

"Обмін полоненими. Повертаємо додому 95 наших людей. У списку воїни ЗСУ, Нацгвардії, а також прикордонники.  Серед них 93 рядових та сержантів і два офіцери. До своїх родин їдуть, зокрема, полонені з Маріуполя, ЧАЕС, острову Зміїний, з-під Бахмута, а також захисники "Азовсталі". Також вдалося повернути учасників спецоперації, які летіли на гелікоптері в оточений Маріуполь, на "Азовсталь", – написав Єрмак.

Майже 100 українських бійців повернули додому: відбувся черговий обмін полоненими / фото ОПУ
Майже 100 українських бійців повернули додому: відбувся черговий обмін полоненими / фото ОПУ

Голова ОПУ зазначив, що чимало звільнених українських захисників перебували в полоні пораненими. Він також показав щемке відео із реакцією наших воїнів, які вперше за багато місяців змогли доторкнутися до рідної землі. 

Оновлено (19:35): Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими уточнив, що серед звільнених є захисники харківського, запорізького, херсонського, луганського та сумського напрямків.

З 95 звільнених 51 – представники ЗСУ (зокрема 15 тероборонців), 29 – нацгвардійці, 11 прикордонники, четверо – військові моряки. Частина звільнених перебувала в полоні у ПВК "Вагнера" і підрозділу "кадирівців" "Ахмат".  Третина (27 оборонців) захищали донецький напрямок (з них пʼятеро – з-під міста Бахмут). 

"Серед звільнених українців троє мали статус "пошук особи". Тобто, Україна повертає також тих Захисників та Захисниць, які офіційно не були підтверджені ворогом як полонені.  З неволі серед інших повернувся військовий музикант 36 бригади, морпіх. Семеро звільнених військовослужбовців брали участь у "вертолітній" місії ГУР до окупованого Маріуполя", – кажуть в штабі.

Четверо звільнених бійців мають важкі поранення, один втратив в полоні 30 кілограмів ваги, у інших ускладнилися хвороби. Після необхідної реабілітації вони зможуть зустрітися з рідними.

Обмін полоненими з РФ - що треба знати 

Тисячі українських бійців за час повномасштабної війни, розв’язаної Росією, потрапили до ворожого полону. Звільнити вдалося майже 2,5 тисячі осіб. Останній обмін полоненими відбувся 25 травня. Під час нього звільнили, зокрема, 68 осіб, що вважалися зниклими безвісти. 

Крім українських військових окупанти взяли в полон чимало цивільних. В січні за посередництва Туреччини Україна та Росія обговорювали створення гуманітарного коридору для повернення всіх цивільних українців, яких ворог утримує з 2014 року. Ворог уповільнює процес їхньої передачі Україні.

До цього часу з полону вдалося звільнити 139 цивільних. Серед тих, кого досі утримує ворог, викрадений на Київщині журналіст УНІАН Дмитро Хилюк.

Президент Володимир Зеленський переконаний, що повернути всіх військових та цивільних з російського полону буде можливим тільки після виконання запропонованої Україною формули миру

Вас также могут заинтересовать новости: