При оформленні "контракту" в "армію" окупантів необхідно мати військовий квиток так званих "ДНР/ЛНР" і паспорт РФ / фото УНІАН

Окупанти продовжують заходи з примусової паспортизації населення на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях.

Про це йдеться у щоденному зведенні прес-служби Міністерства оборони України щодо обстановки в районі проведення операції Об'єднаних сил, розміщеної на сайті МОУ.

"За повідомленням Головного управління розвідки Міністерства оборони України, російські окупаційні адміністрації продовжують заходи з примусової паспортизації населення на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях", - наголошується у дописі.

Так, обов’язковою умовою проходження військової служби особовим складом з’єднань і частин 1-го (Донецьк) і 2-го (Луганськ) армійських корпусів окупантів передбачено наявність у них російського громадянства.

"З початку вересня цього року командири з’єднань і частин окупантів зобов’язані щотижня доповідати за командою уточнені дані про наявність паспортів РФ у найманців з числа місцевих жителів і членів їх сімей та інформацію про надання документів на отримання російського громадянства", - йдеться у повідомленні.

Читайте такожМЗС відреагувало на долю мешканців ОРДЛО у голосуванні за "обнулення" президентства Путіна

Крім того, у з’єднаннях і частинах російських окупаційних військ введені додаткові умови набору на військову службу за контрактом. Зокрема, при оформленні контракту кандидати неодмінно повинні мати військовий квиток так званих "ДНР/ЛНР" та паспорт громадянина Російської Федерації.

Примусова паспортизація жителів ОРДЛО: що було раніше

  • 24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.
  • 1 травня 2019 року Путін підписав указ, яким спростив порядок отримання російського громадянства для окремих категорій громадян України. Право на отримання громадянства РФ у спрощеному порядку, зокрема, отримали громадяни України, які не мають громадянства (підданства) іншої держави, а також особи без громадянства, які народилися і постійно проживали на території Криму і виїхали за межі півострова до 18 березня 2014 року, а також їхні діти, чоловіки (дружини) і батьки.
  • У лютому 2020 року стало відомо, що Росія видала понад 200 тисяч паспортів українцям на окупованій частині Донбасу.