Олімпійський чемпіон зі стендової стрічки Микола Мільчев / фото НОК

Будівлі та споруди трьох стрілецьких стендів Міністерства оборони могли незаконно перейти у власність олімпійського чемпіона та головного тренера України зі стендової стрільби Миколи Мільчева, пише видання "Телеграф" у журналістському розслідуванні, опублікованому 10 травня.

За інформацією автора матеріалу Дмитра Романова, кілька років йдуть суди за повернення цього майна – близько 2 тис.м2 в селі Нова Долина Одеської області – у власність держави. Споруди були побудовані ще в 70-80-ті роки, після здобуття Україною незалежності вони повинні були перейти у власність Міноборони України.

У 2003 році за розпорядженням голови Овідіопольської РДА три стенду передали Південній регіональній організації Товариства військових мисливців і рибалок Збройних сил України, а вони продали їх ТОВ "Спортинг". "Телеграф" пише з посиланням на дані держреєстру, що власник компанії – Інга Мільчева. Ким вона доводиться Миколі Мільчеву, видання не вказує, але зазначає, що вона значиться в його декларації. Зараз, як стверджує автор, право власності зареєстровано на спортивно-мисливське приватне підприємство "Олімп" самого Мільчева. А на землі, яка не могла переходити нікому з власності Міноборони побудували ще й ресторан.

Відео дня

"За даними Міністерства молоді та спорту України, За останній довоєнний 2021 рік "Олімп" шесь раз приймав чемпіонати, кубки та навчально-тренувальні збори. Загалом за 2021 рік стенд Мільчева отримав від держави близько 1 000 000 грн наших з вами податків лише за оренду. При цьому інші стенди в Україні отримали всі всього 36 000 грн, а всі чемпіонати, і кубки і тренування проводилися на "чесно" викраденому майні. Однак це нікого жодного разу не збентежило. Крім того, згідно з документом від Мінспорту на той же рік було закуплено для навчально-тренувального збору 160 000 мішеней і 90 000 патронів. При цьому, за твердженням членів збірної, на зборах кожному з 10-12 спортсменів видавали по 718 патронів і мішеней. Ймовірно, 80-90% закупленого Міністерством пішло в приватну комерційну діяльність стенду. Цікаво також, як мішені списувалися, адже їх придбали вдвічі більше патронів", – сказано в матеріалі.

Романов пише, що спільнота спортсменів зі стендової стрільби – це замкнуте коло людей і всі знають один одного давно. У матеріалі спортсмени – хто під своїм ім'ям, а хто анонімно-заявили про корупцію і зловживання в цій сфері.

"Зв'язатися з самим Миколою Мільчевим під час роботи над матеріалом не вийшло, проте наша редакція завжди готова подати і його позицію", – зазначає журналіст.