В мережі набирає обертів новий скандал. "Платиш 100 гривень та отримуєш рецепт на антибіотики", "Відкрився чорний ринок онлайн-рецептів", "Жирна підказка для самолікування", - так відреагували користувачі Facebook на новину про те, що один медичний хаб просуває швидке оформлення онлайн-рецептів на антибіотики.

Сервіс звертається до пацієнтів, які погано почуваються й знають, який антибіотик їм потрібен. Хворим обіцяють, що за десять хвилин консультації буде готовий онлайн-рецепт на цей популярний медпрепарат. Популярний настільки, що з 1 січня поточного року на продаж антибіотиків було запроваджено обмеження – згідно з відповідним законом, їх вже не можна вільно купувати в аптеках

То що, дійсно швидко знайшлися ті, хто знайшли, як оминути заборону? Відкрилася лазівка для тих, у кого "лікар" - це Google? Адже не можна призначити препарати за десять хвилин? Чи можна?

Відео дня

За статистикою, середній час консультації у лікаря — 12 хвилин (звісно, не йдеться про хронічні, важкі випадки). Цього часу достатньо, щоби зібрати анамнез, подивитися та послухати пацієнта. Він встигає розповісти, що його непокоїть, лікар призначає лабораторні дослідження та ліки для зняття симптоматики… Повторний прийом проходить ще швидше, адже аналізи вже зібрані. Залишається призначити або додаткові лабораторні дослідження, або лікування. Тож іноді ми сидимо в черзі довше, ніж у кабінеті лікаря…

У середньому, на відвідування лікаря українці витрачають три години. Година на дорогу, година у клініці, година на повернення додому. Три години, щоб просто отримати рецепт? Онлайн-прийом "лікує" наш хронічний дефіцит часу. Онлайн-прийом - це ідеальне рішення для повторної зустрічі з пацієнтом. Так економиться час хворого, а лікар може приділити більше уваги серйозним захворюванням.

Іноді онлайн-консультації може бути достатньо для призначення важливих досліджень

Варто зауважити, що онлайн можна не лише відсіяти хворих з легкими захворюваннями, а й виявити важкі хвороби. Іноді онлайн-консультації може бути достатньо для призначення важливих досліджень, що можуть виявити небезпечний стан. Ба більше, телемедицина давно та успішно розвивається у багатьох країнах світу. Й цей інструмент дозволяє закривати 80% звернень до лікаря

Втім, чи дає онлайн можливість виписувати антибіотики геть усім?

Насправді на електронний рецепт варто розраховувати лише під час другого, повторного прийому у лікаря. Ба більше, категорично заборонено ставити діагноз лише на основі симптоматики під час першого прийому.

Ще одне важливе питання: чим ризикує медик, який виписує антибіотики усім поспіль? Потрапить у скандал, про який забудуть за кілька годин? В інших країнах лікарю можуть анулювати ліцензію. У нас же вона видається не лікарю, а клініці. Про це багато говорять, але реформа йде надто повільно...

За статистикою, 50-60% українців мають хронічні захворювання. Це насамперед свідчить про те, що вони недообстежені. По-друге, у нас займаються самолікуванням. При повторному ускладненні хворий не йде до фахівця, а повертається до лікування, яке йому призначали раніше. І будемо чесними, українці знайдуть аптеку, де вільно продаються "потрібні" препарати. Ситуація із самолікуванням антибіотиками плачевна.

Все це, на жаль, дає високий ризик ускладнень, негативні ефекти замість здоров'я. Адже, якщо хворий отримував антибіотики протягом півроку кілька разів, то виникає резистентність. Неприйняття антибіотика призводить до ускладнення схем лікування. Простими словами: чим довше приймаються антибіотики, тим вищі ризики померти від запалення легень у старості.

Ми скаржимося на погане здоров'я, але не розуміємо, як самі його губимо

У відмові від антибіотиків насправді криється один із секретів довголіття, іншої якості життя в Європі. Там, щоби отримати антибіотик, потрібно пройти справжнє "пекло".

Під час хвороби має працювати імунітет. Нам складно прийняти, що треба просто перехворіти. Нас шокує, що європейські лікарі не збивають температуру 38, навіть 38,5. Вони вважають, що збивши її, ви показали імунітету, що боротися вже не треба. Температура — нормальна реакція імунітету на запальний процес. У багатьох країнах світу лікарі вважають, що температура 39 - це ще не температура, її не треба збивати, хай "смажить". Збивають, коли дійшло до 40. Але, уявіть, український лікар порекомендує лише чай за високої температури. Чи зрозуміють і приймуть його рекомендацію? 

Ми скаржимося на погане здоров'я, але не розуміємо, як самі його губимо. Не помічаємо, як шукаємо прості рішення у лікарів і як розплачуємось за них.

Зараз ми спостерігаємо черговий скандал навколо цієї важливої теми. І це - не останній скандал. Нам будуть просувати антибіотики онлайн та офлайн. Підкидатимуть прості рецепти, легкі рішення. Але все, що ми можемо протиставити: свідомість, знання основ медицини та бажання бути здоровим. Розумне ставлення до антибіотиків змінить наступні покоління, продовжить життя. І від антибіотиків ми маємо відмовлятися не лише через складнощі з рецептом, а завдяки розумінню того, до яких ускладнень вони призводять.

Микола Кисель, засновник сервісної платформи Doctor Onlinе