Після завершення війни треба провести перепис населення, каже соціолог/ фото УНІАН, Янош Немеш

Соціолог, директор соціологічної компанії "Центр прикладних досліджень" Юрій Щедрін переконаний, що перше, що має зробити Україна після закінчення війни, - провести перепис населення.

Як він заявив в ефірі телемарафону, немає точної статистики, скільки загалом є населення в Україні. Її не було навіть до війни. Була, за його словами, консенсусна цифра - 38 млн, але достеменно невідомо, настільки вона точна.

"Зараз взагалі незрозуміло, скільки людей. Незрозуміло, скільки людей виїхали, скільки залишились, де вони, хто вони", - каже соціолог.

Щедрін додав, що недостатньо відштовхуватись від приблизних цифр (нібито було 38 млн, а наразі залишились у країні 30 млн) для розвитку економіки.

"Перше, що треба робити після закінчення війни, - це перепис населення. Треба зрозуміти, хто в нас залишився, що це за люди, яка в них освіта, спеціальність, релігія, мова та інше", - підсумував директор соцкомпанії.

Перепис населення України

Влітку 2022 року Рада ухвалила закон, яким передбачається осучаснення збору статистичної інформації. За цим документом, перепис населення будуть проводити раз на 10 років. 

В Інституті демографії та соціальних досліджень НАН України заявляли, що всеукраїнський перепис населення, який був запланований на 2023 рік, відбудеться тільки після завершення війни.

Згодом стало відомо, що Міністерство цифрової трансформації хоче залучити до повоєнного перепису населення України компанію Apple.

Вас також можуть зацікавити новини: