Ілюстрація REUTERS

11 подружніх пар з Аргентини приїхали до України забрати своїх дітей, народжених від сурогатних матерів.

Читайте такожНемовлята "на продаж". Чому Україна потребує вдосконалення законодавства про сурогатне материнство

Як повідомляє Радіо Свобода, сьогодні вночі чартерний рейс приземлився в зачиненому на карантин аеропорту «Бориспіль».

Відео дня

Прибулих зустрічала посол Аргентини в Україні Елена Летісія Тереса Мікусінскі. Перед цим МЗС України дало дозвіл на в'їзд до України батькам з Аргентини, які через закриті кордони не могли забрати своїх дітей, народжених від сурогатних матерів.

Всі іноземці повинні пройти обов’язкову обсервацію. Після того вони оформлятимуть дитячі паспорти і відшукуватимуть можливість повернутися додому.

Мати одного з малюків Андреа Монтеро заявила, що Аргентина закрила кордони до вересня, і якщо їм не дозволять в'їзд до цього часу, то вони не уявляють, як житимуть в чужій країні з немовлям упродовж кількох місяців.

Як повідомляв УНІАН, на початку травня стало відомо, що у столичному готелі «Венеція» перебувають 46 немовлят, народжених сурогатними матерями у клініці Biotexcom.

Батьки всіх дітей – іноземні громадяни, зокрема, громадяни США, Іспанії, Великої Британії, Італії, Франції, Німеччини, Китаю та інших країн.

Український омбудсмен Людмила Денісова 15 травня заявила, що наразі претензій щодо порушення законодавства до клініки немає.

Денісова також повідомила, що до неї звернулися батьки деяких із новонароджених з проханням про допомогу з в'їздом до України, щоб забрати дітей, та виїздом вже з немовлятами.