Правоохоронним органам направили звернення / фото ua.depositphotos.com

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики просить правоохоронні органи розібратися з питанням переходу територій двох державних кіностудій - "Укркінохроніка" та "Національна кінематека" - у приватні руки.

Читайте такожУ Довженко-Центрі заявили про неплатоспроможність, у будівлі проходять обшуки (фото)Як передає кореспондент УНІАН, про це йшлося на брифінгу щодо стану функціонування двох державних кіностудій за результатами засідання робочої групи за участі народних депутатів, правоохоронних органів, Міністерства культури, Державного агентства з питань кіно та Міністерства юстиції.

Голова Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко (фракція "Слуга народу") заявив: "Ми намагалися розібратися у ситуації, яким чином стало можливим, що території цих двох державних кіностудій стали наразі власністю приватних осіб. Підкреслю: статус кіностудій не змінювався – він державний".

Відео дня

У цьому зв’язку, за його словами, було ухвалено рішення про створення робочої групи з представників Мінкульту, Мін'юсту і Національної поліції, аби визначити, якими кроками рухатись далі та достоменно розібратися в цій ситуації, а також запропонувати план дій з повернення територій цих кіностудій в державну власність.

"Також нам стало відомо, що за рішенням Мінкульту буде проведено службове розслідування стосовно незадовільного стану справ на "Укркінохроніці", а директорка "Укркінохроніки" пані Аліна Хорошилова буде відсторонена від займаної посади", - наголосив Ткаченко.

Окремо він звернув увагу, що 27 травня ряд ЗМІ повідомили певну інформацію від керівництва "Укркінохроніки" про нібито рейдерську атаку на підприємство.

"Відповідь достатньо проста: хто найголосніше кричить: "тримайте злодія!" – питання в них. Якщо це так, то інакше тоді б не було розслідування, яке призначає Мінкульт, інакше б сама директорка не просила виділити територію під забудову, інакше б вона звернула увагу на те, що за 16 років за інвестиційною угодою було передано лише 4 мільйони гривень (з 2004 року). Я вже мовчу про те, в якому стані, власне, зараз знаходиться кінохроніка, так саме як і плівки, які знаходяться на території студії", - сказав Ткаченко.

Своєю чергою, голова підкомітету ВР у сфері кінематографу та реклами Павло Сушко (фракція "Слуга народу") повідомив, що у 2004 році керівництво кіностудії уклало інвестиційний договір з акціонерним товариством "Зодча Діадема", а керівник кіностудії зверталася до Київради щодо виділення території для забудови.

"Треба перевірити правоохоронним органам підстави для укладення договору між компанією "Зодча Діадема" і державним підприємством "Укркінохроніка", на яких підставах, за які борги… Наприклад, "Укркінохроніка" звертається до Держкіно, залучається до пітчингу, виграють кошти на зйомки фільму, фільм не знімають, і так загоняють себе ще в борги, інвестор сплачує ці борги, і тим самим отримує територію", - підкреслив Сушко.

Як сказав Ткаченко, "також нам стало відомо, й очевидно, що найближчим часом ми про це повідомимо окремо, і є всі підстави вважати, що ми знаємо реального інтересанта забудови території "Укркінохроніки" під нові висотки. Це відомий у вузьких колах в Києві забудовник – пан Денис Комарницький".

На думку Ткаченка, якщо дійсно за цим стоїть Комарницький, то ця історія пов’язана з політикою.

"Насправді мова йде про ще не розпочату кампанію щодо виборів у місті Києві і, можливо, вплив на ситуацію із праймеріз", - сказав Ткаченко (УНІАН: 20 травня президент Володимир Зеленський заявив, що праймеріз у партії "Слуга народу" перед виборами мера Києва відбудеться, і він підтримуватиме на цих виборах його переможця).

Як заявив Ткаченко, точка зору усіх членів парламентського комітету з приводу двох кіностудій одноголосна. "Ми хотіли розібратися і покарати рейдерів державних кіностудій", - сказав він.

Своєю чергою, Сушко поінформував, що внаслідок неефективного управління відбувається втрата будівель і територій державних кіностудій.

За його словами, комітет провів виїзне засідання на кіностудії, і хоча багато відповідей не було отримано, було з’ясовано дуже багато фактів, "які говорять нам, що тут може бути склад злочину внаслідок діяльності або бездіяльності посадових осіб".

Сушко заявив, що правоохоронним органам було направлено відповідне звернення, аби вони розібралися, і якщо є підстави – то відкрили кримінальні провадження.

"Наша задача, комітету, - взяти це під контроль, повернути державне майно державі, кіноспільноті, і кіностудії повинні займатися кіновиробнитцвом. Ми будемо стояти на захисті цих кіностудій", - заявив Сушко.

На думку Ткаченка, існують усі підстави відкрити кримінальні провадження.

Він повідомив, що у понеділок, 1 червня, відбудеться телефонна конференція за участі Національної поліції, Міністерства юстиції та Міністерства культури, і поліція має запропонувати подальший порядок дій. "Відповідні звернення, і в тому числі, можливо, до ДБР, ми сьогодні підготуємо. Очевидно, що ми на таке звернення розраховуємо і від Мінкульту", - сказав Ткаченко.

Коментуючи стан справ у "Національній кінематиці", Сушко сказав, що Верховна Рада внесла зміни до закону про підтримку кінематографії, відповідно до яких державні кіностудії впродовж 20 років не можуть бути перепрофільовані на іншу діяльність. "Але кінематика провела аукціон та розпродала території та будівлі якраз у 2019 році перед прийняттям цього закону", - сказав він.

Ткаченко уточнив, що було "реалізовано" близько 3,5 га території "Національної кінематики", а стосовно "Укркінохроніки" приблизно 2 га землі "фактично було відправлено під забудову".