Суд розглянув апеляцію на продовження запобіжного заходу Коломойському / фото УНІАН, Синиця Олександр

Київський апеляційний суд залишив без змін ухвалу Шевченківського районного суду міста Києва стосовно задоволення клопотання сторони обвинувачення про продовження строку тримання під вартою бізнесмена Ігоря Коломойського з альтернативною визначення застави у сумі 1 млрд 968 млн 200 тис гривень. Як передає кореспондент УНІАН, ухвалу суду оголосив головуючий суддя Володимир Мельник. 

Таким чином, суд відмовив стороні захисту у скасуванні ухвали слідчого судді Шевченівського райсуду від 22 квітня 2024 року про продовження терміну тримання Коломойського під вартою. 

Перед цим, адвокат Олександр Лисак сказав, що у разі здійснення ефективного досудового розслідування, як зазнає практика Європейського суду з прав людини, ризики мають зменшуватися. 

"На сьогоднішній день Коломойський Ігор Валерійович перебуває під вартою 9 місяців. Слідчим суддею продовжено строк досудового розслідування до 12 місяців, тобто, до 2 вересня 2024 року. І можна констатувати факт, що за цей час сторона обвинувачення зібрала усю доказову базу, яка, на мою думку, є такою, що потребує від прокурора прийняття процесуального рішення про закриття кримінального провадження на піставі п.1 ч.1 ст.284 з урахуванням відсутності події злочину в рамках даного кримінального провадження", - нагосив Лисак.

У цьому зв'язку, як наголосив адвокат, що на офіційному веб-порталі "Приватбанку" оприлюднено річний звіт від міжнародних аудиторів, у якому було зазначено про прибутковість банку і не було жодного слова про заподіяння шкоди банку. Водночас, у звітах керівництва банку йдеться про те, банк є прибутковим і отримує значні прибутки у час воєнного слова. Там жодного слова не згадується про нібито заподіяння шкоди банку зі сторони Коломойського. 

Лисак вважає, що це свідчить про спростування твердження сторони обвинувачення про заподіяння шкоди банку.

"З урахуванням того, що є основний доказ, який сьогодні стверджує, що банку не заподіяна шкода, вважаю, що немає потреби у подальшому утриманні нашого підзахисного під вартою, враховуючи те, що цим доказом спростовується обґрунтованість підозри в рамках даного кримінального провадження", - наголосив Лисак.

На його думку, за відсутності доказової бази і ризиків слідчий суддя Шевченківського райсуду мав би відмовити у задоволенні клопотання. 

"Можна прийти до висновку, що ухвала слідчого судді була передчасною, без урахуванням всіх обставин справи, і на мою думку, необхідно було відмовляти у задоволенні клопотання про продовження строку тримання під вартою", - сказав Лисак.

Прокурор Офісу генерального прокурора Сергій Дем'янчук, який представляє сторону обвинувачення, просив суд відмовити у задоволенні апеляційної скарги сторони захисту.

Справи Коломойського – що потрібно знати:

27 лютого відбулося судове засідання, де бізнесмену Ігорю Коломойському продовжували запобіжний захід. Адвокати переконували суд у невинуватості свого підзахисного і наводили як документальні підтвердження своїм словам, так і новими свідченнями функціонерів ПриватБанку та чиновників Нацбанку. Незважаючи на те, що свідчення свідків посипалися, суд залишив бізнесмена ще на два місяці в СІЗО, при цьому зменшив суму застави на сто п'ятдесят мільйонів гривень.

11 квітня Київський апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу захисників Ігоря Коломойського на ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 27.02.2024 щодо продовження строку тримання під вартою бізнесмена.

Сторона захисту пояснила, що протягом семи місяців, коли триває слідство, суд встиг опитати меншість свідків. Крім того, адвокати посилалися на стан здоров'я підзахисного та його хронічні захворювання. Такий стан бізнесмена підтвердив і лікар, який проводив огляд.

Але суддя знову став на бік обвинувачення і залишив Ігоря Коломойського під вартою.

22 квітня Шевченківський районний суд міста Києва частково задовольнив клопотання сторони обвинувачення про продовження терміну утримання під вартою бізнесмена Ігоря Коломойського до 2 червня з альтернативним визначенням застави в сумі 1 млрд 968 млн 200 тисяч гривень.

8 травня Ігорю Коломойському "зшили" нову справу і  повідомили про підозру у скоєнні злочину, що нібито стався... 21 рік тому у Криму. За даними слідства, підозрюваний нібито замовив убивство директора однієї з юридичних компаній за невиконання вимог щодо анулювання та визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів відкритого акціонерного товариства. Як повідомляється, четверо осіб потім напали на адвоката і побили його (він вижив).

9 травня суд підтримав сторону обвинувачення та обрав запобіжний захід українському бізнесмену у вигляді тримання під вартою терміном на 60 днів без визначення розміру застави.

Адвокати під час судового засідання відзначили, що сторона обвинувачення апелює до справи, не надаючи жодних доказів, які підтверджують провину бізнесмена. Крім того, захист відзначив, що наразі Ігор Коломойський утримується під вартою в рамках іншого кримінального провадження. А отже, жодних ризиків для цього слідства він не може нести.