Суд в Україні вперше скасував тендер УГВ за участю американської фірми-прокладки Vorex LLC / фото ua.depositphotos.com

Як повідомляє видання Цензор, Господарський суд м. Києва 12 грудня 2023 року прийняв рішення про скасування тендеру АТ "Укргазвидобування" (ідентифікатор закупівлі № UА-2023-02-16-001141-а), переможцем якого визнано американську компанію Vorex LLC, на постачання трубної продукції на загальну суму 77,1 млн. грн. виробництва китайської Tianjin Pipe Corporation, що продовжує працювати на ринку російської федерації.

Vorex LLC працює в Україні 7 років, приймаючи участь, головним чином, на тендерах двох дочірніх компаній НАК "Нафтогаз України" - "Укргазвидобування" та Оператор ГТС України. У лютому 2022 року, після широкомасштабного вторгнення військ росії до України, Vorex LLC припинила будь-які поставки на адресу підприємств НАКу, зірвавши декілька контрактів, повідомляє Цензор. Проте наприкінці 2022 року – на початку 2023 року Vorex LLC повернувся на тендери, отримавши замовлення на приголомшливу суму у розмірі $225 млн.

Як зазначають журналісти видання, американська компанія Vorex LLC зареєстрована в штаті Пенсильванія та є класичною фірмою-прокладкою, у якої навіть юридична адреса в США недійсна. Вона заснована 2016 року кількома американськими громадянами українського походження, її штат складається з не більше ніж 5 осіб. Характерно, що Vorex LLC не має також офісу в Україні, а її єдиний представник покинув Україну в лютому 2022 року і досі не повернувся.

Відео дня

Природньо, що Vorex LLC не здійснює жодної бізнес-діяльності ані на території США, ані в Україні, йдеться у тексті новини, займаючись лише трейдингом трубної продукції виробництва китайських Tianjin Pipe Corporation (No.396, Jintang Road, Dongli District, Tianjin) та Hengyang Valin Steel Tube Co., Ltd. (10 Dalixincun, Hengyang City, Hunan Province).

При цьому ці виробники навіть після початку війни в Україні не припинили постачати китайські труби своїм російським клієнтам ООО "Торговый дом Северснаб", Выксунский металлургический завод и ООО "Энергогазсервис", які є постачальниками "Газпрому", "Лукойлу", ТНК та інших нафтогазових гігантів країни-агресорки, уточнює Цензор.