Учасники акції вимагають активізувати роботу комісії з питань зниклих безвісти / фото "Свободу політв’язням Кремля", Facebook

У Києві пройшла акція «Нагадай про кожного», учасники якої вимагали від влади активізувати зусилля зі звільнення українців, які перебувають у полоні бойовиків та у російських в’язницях.

Як повідомляється на сторінці спільноти «Свободу політв’язням Кремля» у Facebook, у заході взяли участь декілька тисяч осіб.

Читайте такожУ свідомості, але нічого не пам’ятає: стало відомо про стан побитого Балуха

Акція розпочалась біля пам'ятника Ярославу Мудрому біля станції метро «Золоті Ворота». Звідти активісти та родичі полонених вирушили до центрального управління СБУ. Біля будівлі Служби безпеки вони вимагали ефективно виконувати роботу у питанні збору інформації щодо обміну полонених та правової оцінки дій звільнених.

Також учасники акції прийшли до Кабміну, де вимагали активізувати роботу комісії з питань зниклих безвісти, що була створена ще 2 роки тому, проте досі не працює.

Чого вимагають учасники акції

Загалом активісти та родичі ув’язнених та полонених українців висунули владі низку вимог.

Зокрема, ухвалити закон про полонених, який законодавчо фіксує правовий статус та закріплює необхідну соціальну допомогу.

Також вони вимагають прийняти закон про воєнні злочини, що дасть змогу імплементувати норми міжнародного права, у такий спосіб підтвердивши спроможність України судити за міжнародні злочини, які є загальновизнані у світі, до яких не застосовують строків давності.

Крім того, учасники акції вимагають забезпечити роботу Комісії при Кабміні з питань зниклих безвісти, яка вже не функціонує близько двох років, та дати змогу представникам родин зниклих безвісти брати участь у засіданнях.

Також вони вимагають визначити відповідальну особу при Офісі президента з питань полону та зниклих безвісти для покращення комунікації і координації між родинами полонених та зниклих безвісти, екс-бранцями та державними органами.

Крім того, учасник акції вимагають від СБУ проводити ефективну роботу у питанні збору інформації щодо обміну та правової оцінки дій звільнених, адже з полону звільняють не лише героїв. Були неодноразові випадки, коли звільняли організаторів “референдумів”, катівників. Такі злочинці мають нести покарання.

За даними організаторів акції, нині 235 українців перебувають у полоні бойовиків на Донбасі. 112 політв’язнів утримують у російських тюрмах або у місцях несвободи в окупованому Криму.

Вас також можуть зацікавити інші новини: