Рада хоче зобов'язати нацгвардійців носити індивідуальні номерні знаки / фото УНІАН

У Верховній Раді мають намір зобов’язати бійців Національної гвардії носити індивідуальні номерні знаки під час масових заходів.

Відповідний законопроект про внесення змін до закону України «Про Національну гвардію України» (щодо ідентифікації військовослужбовців Національної гвардії України під час виконання завдань із охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки) зареєстровано на сайті парламент за номером 3731.

Наразі текст законопроекту та супровідні до нього документи відсутні.

Відео дня

Ініціаторами законопроекту виступили 24 народні депутати з різних фракцій.

Як повідомляється на сайті політичної партії "Голос", цей законопроект зобов’язує бійців Нацгвардії, що виконують поліцейські функції з охорони людей на масових заходах, носити на формі опізнавальні знаки, щоб кожного з них можна було ідентифікувати.

Зокрема, законопроект передбачає присвоєння військовослужбовцям Нацгвардії індивідуальних номерів та видачу жетонів. Також номери мають бути зазначені на засобах захисту (шоломи, бронежилети, тощо).

Читайте такожНацгвардія посилила патрулювання узбережжя Азовського моря

Народний депутат від фракції «Голосу», автор законопроекту Олександра Устінова заявила: «У 2015 році була запроваджена обов'язкова ідентифікація, але це було зроблено виключно для представників Національної поліції. Представників нацгвардії, яких сьогодні масово залучають до охорони громадського порядку, на жаль, ця вимога оминула. Як наслідок, маємо приклади побиття мирних протестувальників представниками нацгвардії, яких неможливо ідентифікувати, оскільки на їхній амуніції написаний лише номер частини. Щоб не допустити такого і надалі, ми пропонуємо, аби нацгвардійці носили таку саму ідентифікацію, як і національна поліція, коли їх залучають до охорони громадського правопорядку. Ми сподіваємось, що це допоможе вичислити порушників з лав Нацгвардії, а також запобігти побиттю та іншим перевищенням повноважень».

Також законопроектом запроваджується дисциплінарна відповідальність за порушення правил ідентифікації та створюється єдина база індивідуальних номерів нацгвардійців, доступ до якої буде безкоштовним.