Тернопіль став першим обласним центром в Україні, де затвердили Положення про шкільний громадський бюджет.

Учні самі зможуть пропонувати проєкти та шляхом голосування розподіляти кошти громадського бюджету Тернополя. Така практика вперше запроваджується в Україні. Про це повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал.

“Шкільний громадський бюджет  - це інструмент, який можливість учням покращити навчальний процес та позашкільний час у своїй школі. Авторами проєктів може виступати один учень, чи група учнів 7-11 класів. Для цього треба придумати ідею проєкту. Подати її опис на спеціальну платформу і зібрати найбільшу кількість голосів учнів своєї ж школи. Для України — це унікальний поки що інструмент, бо досі проєкти до громадського бюджету могли подавати лише дорослі. Але я сподіваюся, що така практика стане звичною. Адже наша молодь вміє мріяти і дивиться далі вперед. Зможе принести більше розвитку містам України”, - зазначив у своєму коментарі міський голова Тернополя Сергій Надал.

Відео дня

 Очільник Тернополя зауважив, що проєкти згідно із затвердженим Положенням про шкільний громадський бюджет мають сприяти розвитку шкільного самоврядування, освітніх та навчальних процесів, впровадженню інновацій, покращенню навчального закладу та території, можливостей для навчання.

“Наша мета — навчити дітей мислити і діяти самостійно у команді. Відчути, що таке самоврядування. Відчути, що саме від тебе можуть залежати конкретні покращення для твоєї школи, твоїх друзів і міста в цілому. Проєкти охоплюють різні сфери, від самоврядування, покращення можливостей для навчання аж до соціальних та екологічних заходів. Головне, щоб проєкт працював на спільну користь. Я переконаний - подібні інструменти додадуть розуміння, що таке бюджет, як його розумно використати. Також діти вчитимуться бути свідомими громадянами”, - зазначив Сергій Надал.

Фінансування шкільного громадського бюджету проводиться в межах коштів Проєктів Громадського бюджету.

“На шкільний громадський бюджет спрямовується не менше 10% усієї суми, виділеної на Громадський бюджет. Орієнтовно на 2020 рік ця сума складе 1,7 млн грн. Ці кошти розподіляється рівними частинами між навчальними закладами міста, які зголосяться на участь у реалізації проєкту. Учні голосуватимуть за той чи інший проект  за допомогою QR-кодів, а проект реалізовуватимуться у 2021 році”, - сказав Сергій Надал.

У міській раді Тернополя зауважили, що Положення стало плодом співпраці з Радою Європи.

“Положення  ми розробили в рамках співпраці з Ради Європи у проєкті: “Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні”. Фахівці Ради Європи надаватимуть Тернополю експертну та організаційно-методичну підтримку у впровадженні цього інструменту залучення дітей і молоді до процесу прийняття рішень в Україні”, - повідомив Сергій Надал.

Нагадаємо, на початку цього року Тернопіль виборов статус “Молодіжної столиці України” в рамках Всеукраїнськoгo фoруму "Мoлoдь offline". А у жовтні минулого року Тернопіль отримав нагороду у номінації “Відкрите інноваційне місто” у рамках Kyiv Smart City Forum 2019. Нагороду місто отримало за розвиток сервісів участі громадян в управлінні містом.